Obnova najvećeg zrakoplova na svijetu koštat će najmanje 500 milijuna dolara

Ukrajinska kompanija Antonov objavila je kako ima plan za obnovu Antonova An-225 Mrija, koji je uništen na samom početku ruske invazije

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. studenog 2022. u 17:01

Antonov An-225, najveći transportni zrakoplov na svijetu, 640-tonska grdosija koja je bila jedna od prvih zapaženih materijalnih žrtava rada u Ukrajini, bit će obnovljen. Objavila je to kompanija Antonov u Njemačkoj, gdje je u zračnoj luci Leipzig/Halle otvorena izložba posvećene tom zrakoplovu, i gdje je smješteno pet drugih transportnih zrakoplova iste kompanije.

Izložba "Svjetlo i sjena: priča o Antonovu" objedinjuje fotografije prije i nakon uništenja modela An-225 Mrija (San), uz fokus na inženjerska postignuća koja su uništena 24. veljače ove godine.

Skuplja se novac

Kampanja za obnovu "Sna" pokrenuta je, a kompanija prikuplja novac za njezino financiranje. Jedan od ulagača bit će i Richard Branson, a pridružiti se može svatko: primjerice, uplatom na crowdfunding platformi Indiegogo, gdje se prodaju makete zrakoplova (među kojima je i An-225), a prihodi idu u fond za obnovu.

An-225 Mrija stradao je u zračnoj luci Gostomel nedaleko Kijeva
An-225 Mrija stradao je u zračnoj luci Gostomel nedaleko Kijeva

Prema vodstvu Antonova, revitalizacija njihovog najpoznatijeg zrakoplova koštat će oko 500 milijuna dolara ili više. Projekt je već započet na tajnoj lokaciji, a procjene kažu kako će od uništenog zrakoplova biti moguće spasiti oko 30% dijelova. Ostali će biti ili izrađeni iznova, ili preuzeti od drugog, nikada dovršenog, "brata blizanca". Više informacija o svemu obećali su dati "nakon pobjede u ratu".