Objavljene prve snimke uništenog Antonova An-225

Najveći zrakoplov na svijetu uništen je u bitkama za zračnu luku Gostomel nedaleko Kijeva, a sada ga je ruska televizija i snimila

Sandro Vrbanus petak, 4. ožujka 2022. u 11:23

Prošloga vikenda svijet je obišla vijest, potvrđena putem satelitskih snimaka i od strane ukrajinskih vlasti, da je u zračnoj luci Gostomel, u svojem hangaru, tijekom borbi uništen najveći zrakoplov na svijetu, Antonov An-225 Mrija. Jedini primjerak 640-tnskog transportnog zrakoplova pao je kao žrtva ruske invazije na Ukrajinu.

Tada su iz kompanije Antonov objavili kako "treba pričekati službene informacije", koje bi trebale stići nakon što njihovi stručnjaci pregledaju zrakoplov. Prije toga, budući da je Gostomel sada pod kontrolom ruskih snaga, do Mrije su stigle ruske televizijske ekipe i snimile tužan prizor za svakog ljubitelja zrakoplova i tehnologije. Kako se i sumnjalo, u hangaru se može vidjeti gotovo potpuno uništena i izgorjela olupina Antonova An-225.

Antonov An-225 Mrija (San) uništen je tijekom ruskog napada 24. veljače. Ukrajinski obrambeni koncern Ukroboronprom ranije je najavio kako će obnoviti ovaj zrakoplov, za što će im trebati oko 5 godina i 3 milijarde dolara. Novac za to će, najavili su, zahtijevati od Ruske Federacije koja je namjernim činom uzrokovala štetu. U vrijeme invazije An-225 bio je na servisu u zračnoj luci Gostomel i zbog toga nije mogao napustiti Ukrajinu na vrijeme.

Službena reakcija Antonova: