MrBeast je novi "kralj YouTubea" s više od 111 milijuna pretplatnika

24-godišnji Amerikanac Jimmy Donaldson postao je nedavno osoba s najvećim brojem pretplatnika na YouTubeu, prestigavši tako dosadašnjeg vladara na tom području, PewDiePiea

Sandro Vrbanus utorak, 15. studenog 2022. u 12:06

Posjećujete li barem povremeno YouTube, teško da ste izbjegli susret s viralnom senzacijom, kanalom MrBeast, koji vodi američki youtuber Jimmy Donaldson. Za one koji s njegovim radom nisu upoznati, ukratko: riječ je o simpatičnom mladiću iz Sjeverne Karoline koji je spontano počeo snimati priloge o tome kako je nekome na ulici poklonio novac. Vrlo brzo ta je ideja privukla brojne sponzore koji su mu plaćali za snimanje videa, a on je gotovo sav primljeni novac dijelio dalje te tako postajao sve popularniji.

Poklanjanjem novca do slave

YouTube kanal MrBeast vodi već nešto duže od deset godina, a posljednjih nekoliko godina zaista je podigao ljestvicu, počevši natjecateljima poklanjati milijune dolara, privatne otoke, ili, u ovotjednom videu, privatni zrakoplov vrijedan 2,5 milijuna dolara. Ono što gledatelje privlači k njegovim videima su prije svega raskošna produkcija, benevolentna zabava i, naravno, suludi izazovi koje treba odraditi kako bi se osvojila neka nagrada.

Donaldson je na račun ovog kanala postao pravi biznismen, otvorio lanac brze hrane, donirao i ulagao novac u brojne projekte, a nedavno je navodno odbio ponudu za preuzimanje kanala u vrijednosti od čak milijardu dolara. Već dugo se nalazi na listi youtubera koji najbolje zarađuju, pa je prošle godine tako zaradio oko 54 milijuna dolara (i velik dio toga poklonio dalje).

Ovoga tjedna MrBeast oborio je još jedan rekord – postao je privatni kanal na YouTubeu s najvećim brojem pretplatnika. S nešto više od 111 milijuna premašio je dosadašnjeg rekordera, švedskog youtubera i gamera Felixa Kjellberga, poznatoga pod nadimkom PewDiePie.

Donaldson, pak, bilježi daleko bolje rezultate gledanosti. Na njegovom kanalu teško ćete pronaći video koji ima manje od 70 milijuna pregleda, a najpopularniji mu uraci imaju i više od 300 milijuna pregleda. Kjellbergovi videi, pak, u posljednje vrijeme vrlo rijetko premaše 5 milijuna pregleda.

Općenito najpraćeniji kanali na YouTubeu i dalje su indijski glazbeni kanal T-Series (229 milijuna), a slijede ga američki kanal s dječjim pjesmicama Cocomelon (147 milijuna) te još jedan indijski glazbeni kanal, Sony Entertainment Television India (146 milijuna). Na četvrtom mjestu sada je MrBeast, a na petom PewDiePie.