Otočna država Tuvalu bit će "preseljena" u metaverzum kako bi se spasila od potapanja

Pacifički se otoci ne mogu nositi s klimatskim promjenama i mogli bi uskoro nestati zbog podizanja razine oceana. Tuvalu će svoje otoke stoga preslikati u virtualni svijet kako bi ih digitalno očuvali

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. studenog 2022. u 11:31

Ministar vanjskih poslova otočne države Tuvalu, Simon Kofe, prošle je godine na klimatskom samitu COP26 svoje obraćanje obavio stojeći do koljena u oceanu. Time je htio zorno prikazati kako će Tuvalu izgledati ako se nastavi globalno zatopljenje – naime, ova otočna država mogla bi vrlo lako nestati s povećanjem razine oceana, pa bi s lica Zemlje moglo trajno biti izbrisano njezinih devet otoka.

Ove godine Kofe se ponovno obratio sudionicima konferencije, pa je na COP27 "stigao" virtualno, iz metaverzuma.

Otoci sele u meta svijet

"Tuvalu će biti jedno od prvih područja na Pacifiku koje će biti potopljeno", kaže Kofe i nadodaje: "Kako naša zemlja nestaje, nemamo izbora nego postati prva na svijetu digitalna nacija". Iznio je potom i plan. Tuvalu će izraditi digitalnu repliku cijelog svojeg arhipelaga u virtualnom svijetu, metaverzumu. Dio po dio, cijela će zemlja, njezina prirodna i druga bogatstva, biti rekreirana u digitalnom 3D svijetu, čime će se očuvati sadašnji izgled Tuvalua.

Osim utjehe za trenutačnih 12 tisuća stanovnika, ovaj projekt ima cilj podsjetiti na stvarnost klimatskih promjena te sačuvati Tuvalu, ako već ne u stvarnosti, onda barem u virtualnoj stvarnosti, za nove naraštaje. Digitalna prisutnost ove nacije zamijenit će tako njezinu fizičku prisutnost, kojoj će presuditi klimatske promjene. Pacifičke se zemlje već pripremaju za najgori scenarij, ali sami ne mogu učiniti ništa protiv globalnog zatopljenja – stoga ovakvi istupi primarno služe za skretanje pozornosti većih nacija na probleme s kojima se otočne države susreću.

Kofeov govor snimljen je virtualno, na jednom digitalno rekreiranom otočiću, što je gledateljima otkriveno tek naknadno, pred kraj obraćanja, uz apel: "Spasimo stvarni Tuvalu". Znanstvenici predviđaju da će, prema sadašnjem scenariju, Tuvalu potpuno nestati do kraja stoljeća.

Virtualni otočić
Virtualni otočić