Ova stranica detaljno procjenjuje potencijalne posljedice udara asteroida bilo gdje na Zemlji

Na zabavan i informativan te vizualno atraktivan način sada možete doznati koliko su asteroidi zapravo opasni po Zemlju, tako što ćete osmisliti svoj asteroid i simulirati njegov udar na bilo koje mjesto

Sandro Vrbanus srijeda, 7. prosinca 2022. u 15:00

Američki developer Neal Agarwal samoga sebe opisuje kao kreativnog programera koji radi zabavne stvari na Internetu. Na njegovoj stranici neal.fun tako možete pronaći razne web aplikacije koje simuliraju savijanje papira, vizualiziraju veličinu svemira, daju različite zabavne izračune, omogućavaju vam dizajniranje vlastitog idealnog iPhonea ili pak, u jednom kliku omogućavaju vam pogledati što se na Internetu zbivalo točno prije 10 godina.

Uz sve ove zabavne sadržaje lako je izgubiti poneku minutu ili sat, a Agarwalova nova "igračka" posebno je zanimljiva i pokazala se kao vrlo popularna među posjetiteljima. Njegov najnoviji web projekt, naime, omogućava svakome da "izradi" svoj asteroid i zabije ga u bilo koje mjesto na Zemlji.

Asteroid Launcher

Tako se u izborniku prvo potrebno odlučiti za tip asteroida. Može to biti kameni, željezni, zlatni, ugljični asteroid ili pak komet. Potom je moguće odrediti i željeni promjer svemirskog tijela, njegovu brzinu i kut udara. Nakon toga potrebno je odabrati mjesto udara na karti svijeta, kliknuti na njega i "lansirati" asteroid te promatrati užase koje takvi događaji mogu donijeti.

Nakon kratke vizualizacije eksplozije, ovisno o odabranim parametrima, alat će vam reći na kojoj je visini asteroid eksplodirao ili, ako izračun pokazuje da će udariti u tlo, koliki je krater pritom stvorio na mjestu udara. Sve to začinjeno je i podacima o snazi eksplozije, veličini vatrene kugle ili promjeru udarnog vala te brojnim drugim zabavnim, ali zastrašujućim podacima.

Poigrali smo se sa sudbinom Zagreba...
Poigrali smo se sa sudbinom Zagreba...

Među njima se navode i procjene posljedica po ljude – tj. koliko je ljudi potencijalno poginulo pri udaru, koliko ih je nastradalo od vatrene kugle ili udarnog vala, koliko bi ih pretrpjelo i kakve opekline, ili pak koliki bi se potres osjetio u širem području i kakve bi posljedice imao.

Kako ne bi sve bilo baš tako crno, izračun će vam dati i informaciju o tome koliko se često odabrani udar asteroida u Zemlju može očekivati, a te brojke su obično izražene u tisućama godina. Sve u svemu, zastrašujuće, informativno, ali i donekle umirujuće na kraju. Posjetite Agarwalov Asteroid Launcher i poigrajte se sa sudbinom Zemlje i Zemljana na ovom linku.