BFS 2023: Rast Sofascorea od nule do 23 milijuna korisnika, sa serverske strane

Dašak developerske konferencije .debug prenijeli smo na ovogodišnji Bug Future Show, pa smo tako pred vrlo širokom publikom poslušali predavanje koje se bavi zanimljivom, ali developerskom temom

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. veljače 2023. u 17:50

Ove je godine Bug Future Show dobio dodatni track, nazvan .debug Future Show, na kojem su tijekom dana održavana developerska predavanja, kakva inače slušamo u lipnju, na našoj konferenciji .debug. Posjetitelji u glavnoj dvorani također su imali prilike doživjeti jedno .debug iskustvo – o rastu od nule do 23 milijuna korisnika sportske aplikacije Sofascore, pričao je njihov direktor tehnologije Josip Stuhli.

Sofascore je najbolja svjetska aplikacija za praćenje rezultata i detaljnih sportskih statistika, koja mjesečno kroz svoje sustav procesira 220 milijardi zahtjeva i preko 700 terabajta podataka. Nastala je u Hrvatskoj, a odavde funkcionira i dalje kao globalno rješenje. Posljednjih godina iskusili su vrlo visoke stope rasta broja korisnika, s kojima su se morali nositi sa strane infrastrukture.

Josip je bio glavni tehnolog u tom procesu pa je samim time najbolja osoba za ispričati priču o tome kako su se u Sofascoreu snalazili. Od problema s navalom korisnika, preko priručnih rješenja, pa sve do clouda i natrag na vlastitu infrastrukturu – sve to prošli su u Sofascoreu. Pritom su mnogo toga naučili, unaprijedili svoju uslugu te izgradili infrastrukturu koja im omogućava da danas "mirno spavaju", čak i kada se igra El Clasico.

Osim što su optimizirali funkcioniranje aplikacije i infrastrukture, prilikom rasta i skaliranja cijelog sustava morali su voditi računa i o troškovima, koji su također značajno rasli. U ovom smo predavanju vidjeli kako su pametnim korištenjem kombinacija različitih tehnologija i pristupa došli do toga da im je trošak infrastrukture tek 0,8% ukupnih prihoda kompanije.