Google se sprema baciti rukavicu u lice ChatGPT-u

Google bi uskoro trebao omogućiti 'izravnu komunikaciju' s jezičnim modelima tvrtke. Izvršni direktor Sundar Pichai smatra da je tržište spremno za takve proizvode

Tomislav Stanković petak, 3. veljače 2023. u 15:01
📷 Image:  Photo Mix, Pixabay
Image: Photo Mix, Pixabay

Čini se da bi Google uskoro mogao pružiti konkretan odgovor na ChatGPT i DALL-E sustave umjetne inteligencije. Iako je godinama radio na takvim značajkama u vrijeme kada su oni postigli viralnost Google nije pružio pravi odgovor na te vrste alata.

Tijekom izlaganja o zaradi, Pichai je govorio o tome kako tvrtka planira "otključati nevjerojatne mogućnosti koje AI omogućava", rekavši da je tehnologija "dostigla točku preokreta", prenosi The Verge.

Prvi konverzacijski AI model s kojim će ljudi moći 'izravno komunicirati', iako još nije sasvim jasno u kojem obliku, zove se LaMDA.

Osim toga, Google u sljedećih nekoliko mjeseci planira ponuditi više svojih aplikacija proširenih umjetnom inteligencijom.

Ipak, pristup tim alatima bi, barem u prvoj fazi, trebao biti ograničen i korisnici ne bi trebali dobiti mogućnost da rade što god žele. Pichai kaže da žele biti oprezni i zato AI razvijaju s "dubokim osjećajem odgovornosti".