I to se dogodilo: Japan bilježi prvi deficit u trgovini elektronikom

Japanska elektronička industrija ušla je u crveno: u zemlji u kojoj se suficit nekad pisao u bilijunima jena, uvoz je lani nadmašio izvoz

Mladen Smrekar utorak, 21. veljače 2023. u 13:01

Ako ćemo vjerovati brojkama i trendovima, čini se Zemlja Izlazećeg Sunca postaje zemlja zalazeće elektroničke industrije. Naime, u drugoj polovici prošle godine Japan je zabilježio deficit u trgovini elektroničke opreme od 81,2 milijarde jena, odnosno 605 milijuna američkih dolara, pokazuju podaci tamošnje vlade.

Japan u crvenom

To je prvi put da je uvoz premašio izvoz i to zbog pad konkurentnosti japanskih proizvoda. Kao glavni razlog trgovinskog manjka navodi se odluka tamošnjih proizvođača da svoje proizvodne pogone prebace u inozemstvo.

Izlaz je u proizvodnji poluvodiča i drugih elektroničkih komponenti  📷 jcomp
Izlaz je u proizvodnji poluvodiča i drugih elektroničkih komponenti jcomp

Japan je u crvenom, prvi put otkako se ti podaci javno prikazuju još tamo od 1988. To je strašna promjena, naročito u usporedbi s devedesetima kad je elektronička industrija godišnje stvarala osam bilijuna jena viška.

Veliki rast uvoza

Prema podacima tamošnjeg Ministarstva financija, izvoz elektroničke opreme je u šest mjeseci do prosinca 2022. iznosio ukupno 9,23 trilijuna jena, što je doduše 13,9% više u odnosu na prvih šest mjeseci iste godine, ali je i uvoz istovremeno porastao za velikih 17,2% na 9,31 trilijuna jena.

Proizvodnja se polako vraća u Japan zbog geopolitičkih previranja 📷 Usertrmk
Proizvodnja se polako vraća u Japan zbog geopolitičkih previranja Usertrmk

Uvoz poluvodiča i drugih elektroničkih komponenti povećao se zbog oporavka proizvodnjenakon pandemije koronavirusa, a vrijednost uvoza povećala je i deprecijacija jena u odnosu na dolar. 

Silazni trend

Trgovinska bilanca Japana je u silaznom trendu već skoro dva desetljeća, a globalna financijska kriza 2008. potaknula je japanske elektroničke tvrtke da proizvodnju premjeste u zemlje s nižim troškovima proizvodnje. Zbog toga je uvoz elektronike u drugoj polovici prošle godine porastao 9,1 puta, dok je izvoz porastao samo 1,8 puta u usporedbi s drugom polovicom 1991., kada je Japan zabilježio rekordni polugodišnji trgovinski suficit od 4,17 bilijuna jena.

Rastu uvoza pridonio je i sve veći uvoz Appleovog iPhonea i drugih pametnih telefona inozemnih marki pa sektor komunikacijske opreme bilježi manjak od 1,79 bilijuna jena u razdoblju od srpnja do prosinca; slijede kućanski aparati s 400,3 milijarde jena i audiovizualna oprema s 309,3 milijarde jena trgovinskog minusa.

Trgovinski suficit bilježe proizvođači elektroničkih komponenti 📷 usertrmk
Trgovinski suficit bilježe proizvođači elektroničkih komponenti usertrmk

Svijetli primjeri

No, neki sektori bilježe rast: tako su proizvođači poluvodiča i drugih elektroničkih komponenti zabilježili trgovinski suficit od 378,4 milijarde jena, a električnih krugova i opreme 813,6 milijardi. Zamijećen je i povratak proizvodnje u Japan u geopolitičkih previranja, no tamošnji eksperti ne predviđaju znatnu promjenu trenda u skoroj budućnosti.