ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition navodno je najtiši GPU svog ranga

Austrijski proizvođač hardvera, Noctua, predstavio je u kolaboraciji s ASUS-om modificiranu inačicu RTX 4080 GPU-a, koja bi, prema njihovim navodima, trebala biti najtiša u tom rangu

Matej Markovinović četvrtak, 23. ožujka 2023. u 05:50
ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition 📷 Foto: ASUS
ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition Foto: ASUS

Zahvaljujući uspješnoj prodaji ASUS GeForce RTX 3070 i RTX 3080 Noctua Edition GPU-a, Noctua je u kolaboraciji s ASUS-om predstavila RTX 4080 sa svojim ventilatorima i hladnjakom.

Naime, umjesto standardna tri ventilatora od 110 milimetara, ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition ima dvije Noctuine NF-A12x25 PWM jedinice od 120 milimetara i prilagođeni hladnjak s parnom komorom i pet toplinskih cijevi promjera osam milimetara.

Uzevši te promjene u obzir, austrijski proizvođač hardvera ističe da GeForce RTX 4080 Noctua Edition pruža bolje hlađenje od originalnog TUF Gaming GeForce RTX 4080 GPU-a. To, prema njihovim tvrdnjama, omogućuje rad sa sporijim brzinama ventilatorima, zbog čega bi ovaj GPU trebao biti jedan od najtiših u svojem rangu.

📷 Foto: Noctua
Foto: Noctua

Kao i prethodne Noctua Edition grafičke kartice, i ova ima dvostruki BIOS koji korisnicima omogućuje prebacivanje između profila za performanse i profila za tišinu. Za dodatna podešavanja ventilatora ili napona, tu je i ASUS GPU Tweak III softver.

Također, GeForce RTX 4080 Noctua Edition ima polu-pasivno podešavanje kontrole ventilatora, koje ih može u potpunosti isključiti kada temperatura GPU-a padne ispod 50°C. Više informacija o sustavu hlađenja GPU-a, dostupno je na službenoj stranici Noctue.