Valve najavio Counter-Strike 2, igramo ga već ovog ljeta

Nakon par tjedana izazivanja igrača, Valve je položio karte na stol i najavio Counter-Strike 2, novi veliki korak u ovom najpopularnijem kompetitivnom FPS-u koji stiže u obliku besplatne nadogradnje

Damir Radešić četvrtak, 23. ožujka 2023. u 21:21

Iako već nekoliko tjedana slušamo o novom Counter-Strikeu, čitava priča se činila prilično nerealno, no službena objava Valvea je otklonila svaku sumnju. Ne samo da je Counter-Strike 2 stvaran, već ćemo ga prema planu zaigrati već ovog ljeta, dok samo testiranje u koje će igrači biti pozivani prema određenim kriterijima kreće već ovih dana, a kako kaže Valve, riječ je o "najvećem tehničkom skoku u povijesti ove franšize koji će omogućiti nadogradnje i nove mogućnosti u godinama koje dolaze".

Zanimljivost je da Counter-Strike 2 stiže u obliku nadogradnje postojećeg klijenta, besplatne dakako, no sve što igrači imaju u inventaru i što su marljivo sakupljali godinama u trenutnoj verziji, se neće brisati, već se prenosi u novu. Sve novosti koje će novo poglavlje igračima ponuditi će biti otkrivane postupno, a najava je popraćena otvaranjem službenih web stranica na kojima su pobliže objašnjene neke novosti poput realnijeg korištenja dimne zavjese, preciznijeg kretanja i pucanja, te promjena na samim mapama.

Glede potonjih, iste su podijeljene u tri kategorije, pa su developerima nekima pristupili na način da mijenjaju apsolutno sve kao što će biti slučaj mape Overpass, neke su nadograđene korištenjem novih osvjetljenja koje omogućava grafički sustav Source 2, poput mape Nuke, dok su neke kao što je Duke II dobile tek minorna vizualna poboljšanja. Iako na prvi pogled nije toliko zamjetno, Counter-Strike 2 će koristiti novi i daleko precizniji sustav detekcije kretanja i pucanja koji će serverima omogućiti točan uvid kada se igrač pomaknuo, kada je koji hitac ispaljen ili granata bačena.

Od novosti se spominju i dimne bombe koje će sada rezultirati dinamičnim dimom koji će reagirati s okruženjem, pa će primjerice eksplozije i pucnjava razmicati dim stvarajući nove prilike za bolji pogled na situaciju, oblak dima će realnije popunjavati prostor ovisno o predmetima u okolici, te će na njemu biti vidljiva osvjetljenja.

Sve će to pridonijeti realnijem prikazu i igrivosti, što kako smo rekli, određeni sretnici već mogu djelomično isprobati. Kako se prijaviti za testiranje i nadati da ćete biti odabrani potražite ovdje, dok se službene web stranice Counter-Strikea 2 nalaze ovdje.