Musk procjenjuje vrijednost Twittera drastično manjom od one koju je platio

Elon Musk poslao je svojim zaposlenicima dopis koji ukazuje da je procijenio vrijednost Twittera na 20 milijardi dolara. To je više od upola manje nego što je tvrtka plaćena prošle godine

Matej Markovinović ponedjeljak, 27. ožujka 2023. u 11:10

Prema internom dokumentu kojeg se „dočepala“ novinarka Platformera Zoe Schiffer, Elon Musk ponudio je svojim zaposlenicima dionice Twittera po cijeni koja ukazuje da je vrijednost tvrtke 20 milijardi dolara. Musk je, podsjetimo, prošle godine platio Twitter 44 milijardi dolara, što znači da je njegova sadašnja procjena više od upola manja.

„Trenutna dodjela dionica temelji se na procjeni od 20 milijardi dolara. Musk kaže da vidi 'jasan, ali težak put' do vrijednosti od 250 milijardi dolara, što bi značilo da bi dodjela mogla biti 10 puta veća“, objavila je Schiffer na Twitteru, dodajući da će zaposlenicima biti dopušteno da unovče svoje dionice.

Budući da Twitter od studenog prošle godine nije izlistan na burzi u New Yorku, jer ga je Musk odlučio privatizirati, njegova procjena vrijednosti može biti pokazatelj trenutnog stanja tvrtke.

Naime, nije tajna da je Musk „preplatio“ Twitter, što je i sam jednom prilikom priznao. Imajući to na umu, htio je odustati od kupnje, tvrdeći da tvrtka daje lažne podatke o prisutnosti botova na društvenoj mreži, ali to mu, očito, nije pošlo za rukom.

Musk je također rekao da gleda na Twitter kao „inverzni startup“, zbog mnogih promjena koje je napravio na društvenoj mreži kako bi ju, prema njegovom mišljenju, spasio od propasti.

Kako prenosi The Verge, Twitter je zbog svojih poteza izgubio neke od najvećih oglašivača, što tvrtki svakako ne ide u prilog. Osim toga, u studenom prošle godine pisalo se da Twitter ne može platiti svoje dobavljače, nakon što se skupilo više stotina tisuća dolara putnih i ostalih troškova. Je li se ta situacija riješila, trenutno nije poznato.