Apple Music Classical – 5 milijuna klasičnih skladbi na jednom mjestu

Apple je proširio ponudu svojeg glazbenog servisa dodatnom samostalnom aplikacijom, redizajniranom i prilagođenom ljubiteljima klasične glazbe

Sandro Vrbanus petak, 31. ožujka 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Apple Music Classical
Namjena Streaming klasične glazbe
Android Nema
iOS App Store
Cijena Uključeno u Apple Music, 30 dana besplatno, nakon toga 5,97 € mjesečno

Uz Apple Music, aplikaciju za streaming glazbe koja nudi više od 100 milijuna pjesama, Apple je lansirao novu, samostalnu mobilnu aplikaciju za klasičnu glazbu. Ona je namijenjena specifično ljubiteljima klasične glazbe, kojima će omogućiti, kako kažu, pristup i lagano pronalaženje bilo snimki u najvećem svjetskom katalogu. Optimizirano je korisničko sučelje, izmijenjeno je i donekle pojednostavljeno u odnosu na postojeći Apple Music, dostupne su već predefinirane playliste, biografije kompozitora, opisi tisuća glazbenih djela i slični sadržaji koji će interesirati ciljnu skupinu.

Beethoven, Čajkovski i društvo: nudi se preko 700 playlista iz 800 godina povijesti glazbe
Beethoven, Čajkovski i društvo: nudi se preko 700 playlista iz 800 godina povijesti glazbe

Apple navodi kako i Apple Music Classical podržava reprodukciju u Spatial Audio standardu te kvalitetu zapisa do 192 kHz (24-bit Hi-Res Lossless), što bi trebalo biti dovoljno i najzahtjevnijim slušateljima. U katalogu se nalazi preko 5 milijuna skladbi, "od proslavljenih snimki pa do zaboravljenih dragulja", a u ponudi su i nove ekskluzivne snimke albuma u izvedbi svjetski poznatih orkestara.

Pretraživanje kolekcije omogućeno je po skladatelju, nazivu ili čak nadimku djela, razdoblju, žanru, dirigentu, izvođačima i slično. Skladbe su popraćene i ilustracijama slavnih kompozitora, koje je za Apple ekskluzivno izradila skupina suvremenih umjetnika, ali u skladu sa stilom vremena u kojem je određeni skladatelj živio. Dakle, tu je sve što bi jedan ljubitelj klasične glazbe mogao poželjeti.

Kad je riječ o cijeni, Apple Music Classical uključen je u standardnu pretplatu servisa Apple Music, tj. postojeći pretplatnici dobit će ga u okviru postojećeg paketa.