Što sve nudi početni QLED model za 2023., Samsung Q60C?

Ulazna QLED serija i dalje ima vrlo dobar kontrast i prikaz boja uz prepoznatljivo Samsung sučelje i pametne značajke. Kako se radi o pristupačnijem Samsung modelu, neke naprednije značajke nedostaju

Bug.hr petak, 2. lipnja 2023. u 18:05
 
SPECIFIKACIJE – Samsung QE55Q60CAUXXH
Ekran 65 LED/ 4K (3.840x2.160) / 60 Hz
HDR Da (HDR10+, HLG)
Konektori 3x HDMI 2.0, 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac), Bluetooth 5.2
Procesor Quantum Processor 4K lite
Softver Tizen Smart TV

Samsung je u svoju početnu QLED seriju ugradio dovoljno tehnologija da zadovolji prosječnog kupca. Dizajn, Quantum Dot nadogradnja i kontrast zahvaljujući VA panelu omogućit će prilično dobru kvalitetu prikaza. Ova serija za 2023. godinu dolazi s tzv. AirSlim dizajnom. U prijevodu radi se o minimalistički dizajniranom modelu koji s prednje strane ima tanke rubove oko ekrana koji dopuštaju zaslonu da dominira. Televizor se postavlja na relativno kratke i nenametljive tanke noge, a i iz profila se radi o prilično tankom modelu od 2,5 cm. Ovaj model s dijagonalom od 55 inča na Samsungovoj stranici dolazi s cijenom od 899 eura. Za 65 inčni model trebat će izdvojiti 1249 eura. S ovakvim cijenama glavni konkurenti na tržištu mogli bi mu biti Hisense ili TCL modeli koji se u istom cjenovnom rangu pokušavaju probiti s više ugrađenih featurea.

Minimalistički dizajn "bez ruba" s tri strane i tankim prilagodljivim nogama
Minimalistički dizajn "bez ruba" s tri strane i tankim prilagodljivim nogama

Samsung Q60C serija dolazi s rubnim dual LED osvjetljenjem kod kojeg se posebno emitira hladnije plavo svjetlo i toplije crveno osvjetljenje. Zbog takvog pristupa slika bi trebala imati prirodniji prikaz. Kako se radi o rubnom osvjetljenju, to znači da ne postoje zone lokalnog zatamnjenja za preciznije upravljanje osvjetljenjem. Samsung Q60C ima VA panel koji nativno dolazi s nešto višim kontrastom u odnosu na IPS modele te QLED slojem zbog kojeg će do izražaja doći boje. Radi se o televizoru koji nudi dosta za početnu QLED seriju. Za procesiranje slike brine se Quantum Processor 4K lite koji omogućuje upscale slike niže rezolucije na 4K, ali mu i nedostaju neke od AI značajki punokrvnog modela iz viših serija. Jedna od značajki kojom se Samsung hvali je i Quantum HDR tehnologija, a od HDR formata podržani su HDR 10+ i HLG.

Za ljubitelje igara, ovaj model ima nešto skromniju podršku. Jasniji prikaz slike omogućit će Motion Xcelerator opcija koja automatski procjenjuje i nadoknađuje sličice u odnosu na izvor sadržaja, a tu je i ALLM (Auto Game Mode) te Game Motion Plus. Nema podrške za HDMI 2.1 što je donekle i logično s obzirom da se radi o televizoru s klasičnim 60 Hz ekranom. Pri tome nisu podržani niti Freesync i G-Sync tehnologije. Kada smo se već dotaknuli konektora, oni su smješteni u udubljenju sa stražnje strane i sastoje se od tri HDMI 2.0 te dva USB-a. Televizor podržava Wi-Fi 5 povezivost i opremljen je Bluetooth 5.2 podrškom.

SolarCell daljinski upravljač nema klasične baterije već se napaja uz pomoć solarne energije
SolarCell daljinski upravljač nema klasične baterije već se napaja uz pomoć solarne energije

Za zvuk se brinu dva stereo zvučnika izlazne snage 20W, a i na ovom modelu podržane su tehnologije OTS Lite virtualnog zvuka koji prati radnju te Q-Symphony povezivanja s vanjskom soundbar jedinicom pri čemu svi zvučnici rade zajedno za što bolju reprodukciju.

Modeli iz Q60C serije dolaze s ponešto lakšom verzijom Tizen sustava, no Smart Hub sučelje i dalje ima sve najvažnije streaming aplikacije i intuitivnu navigaciju kroz opcije. Televizorom se upravlja putem minimalističkog SolarCell daljinskog upravljača koji nema klasične baterije. Osim tipki za navigaciju kroz izbornik daljinski ima dedicirane tipke za Netflix, Prime Video, Disney + i Samsung TV Plus.

Samsung Q60C serija se nudi u veličinama od 43 do 86 inča, uz vrlo dobar kontrast zbog VA panela, isto takav prikaz boja zahvaljujući QLED tehnologiji te tanak, minimalistički i moderan dizajn. Ako tražite više mogućnosti i značajki, one su dostupne u stepenicu višem, ali i skupljem, rangu QLED i Samsungovih OLED modela.