Facebook će obavijestiti sve čiji su podaci završili kod Cambridge Analytice

Oko 87 milijuna korisnika Facebooka dobit će obavijest o tome da su analitičari neovlašteno koristili njihove podatke

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. travnja 2018. u 18:00

Svih 2,2 milijarde ljudi koji imaju otvoren račun na Facebooku trebali bi ovih dana dobiti obavijest od te društvene mreže o tome kako se postupa s njihovim privatnim podacima. Unutar obavijesti bit će o poveznica na stranicu na kojoj se nalaze sve aplikacije koje imaju pristup privatnim podacima – pa će ih korisnici tako moći lako provjeriti i po potrebi im ukinuti pravo pristupa.

Onih 87 milijuna korisnika, pak, čiji su podaci neovlašteno proslijeđeni do analitičke kompanije Cambridge Analytica dobit će nešto drugačije i detaljnije "pismo" od Facebooka. U njemu će biti istaknuto da je ova kompanija, koju su za manipuliranje izborima angažirali političari iz SAD-a i Velike Britanije, pristupila privatnim podacima kojima inače nije trebala imati pristup.

Za to su iskorištene "third party" aplikacije poput thisisyourdigitallife, koja je naizgled služila za ispunjavanje zabavnih kvizova osobnosti, a u pozadini je prikupljala podatke ne samo o onima koji su kvizove ispunjavali, već i o njihovim prijateljima. Takvih je najviše bilo u SAD-u, oko 70 milijuna, a od europskih zemalja najviše je ovime bilo pogođeno Ujedinjeno Kraljevstvo s oko milijun kompromitiranih korisnika.

Mark Zuckerberg će ovoga tjedna, u utorak i srijedu, o cijelom slučaju svjedočiti pred istražnim povjerenstvom u američkom Kongresu, gdje će morati objasniti na koji način je došlo do propusta i curenja velike količine podataka u ruke onih kojima nisu bili namijenjeni.