Gates odbio biti Trumpov savjetnik za znanost

Bill Gates prošloga je mjeseca u Bijeloj kući pričao s američkim predsjednikom o cjepivima, kada mu je ovaj ponudio posao savjetnika

Sandro Vrbanus utorak, 1. svibnja 2018. u 18:00

Bill Gates će kroz svoju i Melindinu zakladu, a u suradnji sa suosnivačem Googlea Larryjem Pageom, donirati 12 milijuna dolara znanstvenicima koji će razvijati univerzalno cjepivo protiv gripe. O ovom je planu, prije nego je on i službeno objavljen ovoga tjedna, Gates u Bijeloj kući prošloga mjeseca razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Bio je to, prema riječima samog Gatesa, "najduži razgovor o toj temi koji je predsjednik ikada vodio", a Trump je bio vrlo zainteresiran za tematiku i za razvoj ovakvog cjepiva – pogotovo ako bi se ono dogodilo za vrijeme njegove vladavine. U zanosu oko ove tematike i općenito oko znanosti, Trump se sjetio da još uvijek nije uspio pronaći pogodnu osobu koja bi mu bila službeni savjetnik za pitanja znanosti – a pred sobom je imao pogodnog kandidata – pa mu je kroz razgovor i ponudio posao.

Gates je na ovu neočekivanu ponudu odgovorio riječima "To ne bi bilo dobro korištenje mojeg vremena", te ponudu ljubazno odbio. U intervjuu je kasnije rekao da nije siguran niti da je predsjednik bio ozbiljan u namjeri da ga zaposli. Bila je to prije, smatra Gates, tek spontana prijateljska gesta.

Suosnivač Microsofta, drugi najbogatiji čovjek na svijetu i veliki filantrop i dalje će se nastaviti, dakle, baviti svojim dosadašnjim poslovima, filantropijom i ulaganjima umjesto da se petlja u politiku.