Potvrđeno je: Microsoft preuzima GitHub za 7,5 milijardi dolara u dionicama

Glasine koje su kružile medijima proteklih dana pokazale su se točnima – Microsoft je dogovorio preuzimanje programerskog servisa GitHub

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. lipnja 2018. u 13:15

Špekulacije koje su proteklih dana kružile industrijom i medijima, o pregovorima Microsofta i GitHuba o potencijalnom preuzimanju, potvrđene su u jutarnjim satima. Tijekom dana bi trebalo stići i službeno priopćenje iz Microsofta, a Bloomberg već ima potvrdu iz dobro obaviještenih izvora – Microsoft je i službeno dogovorio akviziciju online repozitorija i servisa koji okuplja programere iz cijelog svijeta, GitHuba.

GitHub je pokrenut prije deset godina kao platforma za suradnju programera na razvoju programa, te za pohranu programskog koda. U međuvremenu je prerastao u pravu društvenu mrežu developera iz cijelog svijeta, i trenutačno bilježi više od 23 milijuna korisnika. Microsoft ovim preuzimanjem dobiva izravan pristup do velikog izvora talenata u programerskoj industriji.

Posljednja procijenjena tržišna vrijednost GitHuba (2015. godine) bila je 2 milijarde dolara, a koliko je Microsoft sada platio za njegovo preuzimanje još uvijek nije objavljeno. Stigne li tijekom dana neka službena informacija, nadopunit ćemo njome ovu objavu.

U međuvremenu, GitHubu je stigla i javna čestitka od GitLaba. Ovaj konkurent, naime, zbog velikog broja korisnika nezadovoljnih GitHubovom prodajom Microsoftu, danas bilježi 10 puta veću aktivnost na svojim stranicama.

Nadopuna (15:25): Microsoft je i službeno objavio vijest o preuzimanju, koju možete vidjeti na Twitter poveznici ispod ovog teksta. Za GitHub su platili čak 7,5 milijardi dolara, ali ne u novcu nego u vlastitim dionicama.

Novi šef GitHuba bit će Nat Friedman, dosadašnji direktor Xamarina, dok će suosnivač GitHuba i njegov bivši direktor Chris Wanstrath dobiti mjesto suradnika u Microsoftovom softverskom odjelu.