Kazna Europske komisije od 111 milijuna eura proizvođačima elektroničke opreme

Asus, Denon & Marantz, Philips i Pioneer kažnjeni su zbog namještanja prodajnih cijena na internetskim trgovinama u Europskoj uniji

Sandro Vrbanus utorak, 24. srpnja 2018. u 23:12

Europska je komisija danas, nekoliko dana nakon rekordne kazne Googleu, kaznila i četiri proizvođača elektroničke opreme zbog kršenja europskih antitrust pravila. Kako navode u priopćenju, EK je kompanijama Asus, Denon & Marantz, Philips i Pioneer odredila kaznu od ukupno 111 milijuna eura, a riječ je o umanjenom iznosu kazni jer su kompanije tijekom istrage surađivale s Komisijom i priznale kršenje pravila.

"Polovica Europljana danas kupuje putem Interneta", pojasnila je u obrazloženju kazne povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, "pa je velik broj ljudi zbog nedozvoljenog ponašanja ovih kompanija imao ponuđene više cijene za kuhinjske aparate, sušila za kosu, prijenosna računala, slušalice i mnoge druge proizvode. To je prema EU antitrust pravilima ilegalno", poručila je.

Ove su četiri kompanije bile uključene u fiksiranje ili određivanje minimalnih prodajnih cijena, te su onemogućavale online trgovce da postavljaju cijene za njihove proizvode po želji. U slučajevima kada bi cijene bile niže od "propisanih", kompanije su intervenirale kod raznih prodavača robe putem Interneta te tražile podizanje cijena – i to pod prijetnjom prekidanja suradnje s istima.

Kako brojni online trgovci imaju algoritme kojima cijene prilagođavaju konkurentskima, dirigirano podizanje cijena imalo je još veći utjecaj na tržišne cijene određenih elektroničkih proizvoda. Kažnjeni su proizvođači imali i sofisticirane mehanizme kojima su pratili sniženja cijena svojih proizvoda, pa su mogli u takvim slučajevima brzo reagirati – što je također ilegalno prema pravilima EU.

Asus je kažnjen za ovakvo ponašanje u Njemačkoj i Francuskoj od 2011. do 2014. godine, Denon & Marantz pravila su kršili u Njemačkoj i Nizozemskoj od 2011. do 2015., Philips u Francuskoj od 2011. do 2013., a Pioneer je u istom tom razdoblju uhvaćen u prekršajima u čak 12 zemalja.

Asus će zbog svega navedenoga platiti 63,5, Denon & Marantz 7,7, Philips 29,8, te Pioneer 10,1 milijuna eura kazne.