Krenula Kickstarter kampanja za MAKERphone, hrvatski uradi sam mobitel

Nakon velikog lanjskog uspjeha s "uradi sam" igraćom konzolom MAKERbuino, Albert Gajšak i njegov tim pokrenuli su novu kampanju, ovoga puta za pametni mobilni telefon

Sandro Vrbanus srijeda, 10. listopada 2018. u 10:56

Došao je i taj dan – na Kickstarteru je pokrenuta nova hrvatska crowdfunding kampanja, po prvi puta vezana uz mobitel iz kućne radinosti. Naravno, govorimo o startupu CircuitMess iz Karlovca, osnivača našim čitateljima dobro poznatog Alberta Gajšaka, koji nakon lanjskog velikog uspjeha svoje igraće konzole MAKERbuino javnosti sada predstavlja "uradi sam mobitel", MAKERphone.

Korisnik izrađuje sam svoj uređaj, ali i aplikacije

U svojoj osnovi MAKERphone je pomagalo za učenje STEM vještina, počevši od lemljenja dijelova na tiskanu pločicu, preko sastavljanja hardvera, pa sve do programiranja vlastitih aplikacija u Pythonu ili Scratchu. A kako bi ovaj edukativni projekt bio prilagođen i mladima i starima, sve ove vještine uče se prilikom izrade uređaja kakvog svatko danas ima u džepu – pametnog mobilnog telefona. Nominalno je uređaj prilagođen za 11-godišnjake i starije, a očekivano vrijeme potrebno za sastavljanje je oko 7 sati.

MAKERphone, dakako, dolazi u dijelovima koje je potrebno sastaviti prema uputama, a kako bi iskustvo bilo potpuno uz njega se od Gajšakove tvrtke može nabaviti i set alata neophodnih za sklapanje uređaja. Nakon sastavljanja dobiva se potpuno funkcionalni pametni telefon s mogućnošću izvođenja aplikacija – kako već postojećih tako i onih koje novi korisnici/makeri sami izrade.

Kickstarter kampanja

U sklopu upravo pokrenute Kickstarter crowdfunding kampanje osnovni paket MAKERphonea u dijelovima može se dobiti po "early bird" cijeni od 89 dolara, a dostupni su i razni drugi paketi. Oni variraju od sastavljenog MAKERphonea za 99, preko kita sa setom alata za 119 dolara, pa sve do najbogatijih edukativnih paketa s 10 ili 30 uređaja, dodatnom opremom, alatima i edukacijskim materijalima.

Projekt možete podržati i donacijom već od 5 dolara, u kojem slučaju ćete zauzvrat dobiti besplatan posjet "tvornici" CircuitMessa. Podržite li kampanju, pak, kupnjom svojeg primjerka MAKERphonea možete očekivati da će isti na vašu adresu stići u ožujku sljedeće godine.

Cilj kampanje je u 43 dana prikupiti najmanje 15.000 dolara. Za MAKERbuino su, podsjetimo, tražili 10.000 dolara i taj cilj ostvarili za samo tri dana. Do kraja svoje prve kampanje prikupili su preko 100.000 dolara, pa nekako ne sumnjamo da će zacrtani cilj nadmašiti i ovoga puta. Ipak se radi o pametnom telefonu bez notcha u ekranu i s podrškom za SD kartice, pa je, ako to tako postavimo, bolji i od iPhonea.

NADOPUNA: Samo 8 sati nakon pokretanja Kickstarter kampanja za MAKERphone je ispunila svoj postavljeni cilj i prikupila više od 15.000 dolara. Čestitamo!