Autor Mirai botneta osuđen na kućni pritvor, društveno korisni rad i novčanu kaznu

Paras Jha osuđen je na šest mjeseci kućnog pritvora, društveno korisni rad i novčanu kaznu jer se utvrdilo kako je upravo on autor Mirai malwarea koji je svoj vrhunac dosegao na jesen 2016. godine

Matija Pavlić nedjelja, 28. listopada 2018. u 07:30

Paras Jha, jedan od dizajnera Mirai malwarea koji inficirane uređaje pretvara u botnet mreže na sudu je izrečena kazna zbog štetnog djelovanja njegova malwarea na velik broj sustava.

Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, Jha je u razdoblju od studenog 2014 do rujna 2016. godine izveo više DDoS napada na računala Sveučilišta Rutgers, koji su tamošnjim zaposlenicima i njihovim studentima onemogućili normalno izvođenje nastave (tijekom napada isključen je glavni autentifikacijski poslužitelj na sveučilištu). Jha je izvorni kod za Mirai objavio 2016. godine na jednom hakerskom forumu.

Dana 21. listopada 2016. godine botnet mreža IoT uređaja inficiranih Mirai malwareom bila je odgovorna za niz DDoS napada na Dyn, servis koji pruža DNS usluge što je uzrokovalo privremenu nedostupnost nekih poznatijih internetskih stranica kao što su Netflix, Twitter, Airbnb, GitHub i Reddit.

Nakon ove serije napada potraga za autorom Mirai malwarea se intenzivirala, na posljetku je otkriveno kako je autor upravo Paras Jha, vlasnik tvrtke ProTraf Solutions koja se specijalizirala za zaštitu od DDoS napada te bivši student Sveučilišta Rutgers.

Jha za svoju ulogu u širenju Mirai malwarea dobio kaznu kućnog pritvora u trajanju od šest mjeseci, dužan je platiti 8,6 milijuna američkih dolara kazne za štetu koju je učinio Mirai te će morati odraditi 2500 sati društveno korisnog rada. Uz to dobio je i uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina.