Privatni repozitoriji i za korisnike besplatne inačice GitHuba

Nešto ranije od planiranog u javnost je procurila informacija kako će GitHub za korisnike besplatne inačice servisa uvesti mogućnost uporabe privatnih repozitorija bez plaćanja bilo kakve naknade

Matija Pavlić utorak, 8. siječnja 2019. u 06:00

Najpopularniji repozitorij izvornog koda softvera, GitHub, u novu 2019. godinu kreće pod patronatom svog novog vlasnika, tvrtke Microsoft. Jedna od prvih novosti koju GitHub donosi svojim korisnicima je mogućnost neograničenih privatnih repozitorija i za korisnike besplatne inačice servisa (riječ je o opciji koja se dosad plaćala).

To je bila jedna od ključnih nedostataka ove platforme na kojima je bodove skupljala konkurencija koja je mogućnost neograničenih privatnih repozitorija imala i ranije. Ova odluka otkriva i novu poslovnu strategiju koju će Microsoft primijeniti na GitHubu, a to je orijentiranost na veće poslovne subjekte i developerske timove.

Promjene stižu i u pakete koje GitHub nudi, tako je GitHub Developer preimenovan u GitHub Pro, dok su paketi GitHub Business Cloud i GitHub Enterprise preimenovani u Enterprise Cloud i Enterprise Server te spojeni u jedan paket pod imenom GitHub Enterprise.

Vijest o uvođenju privatnih repozitorija trebala je biti objavljena u utorak, no vijest je procurila u javnost nešto ranije (jedan od izvora je i internetska stranica TechCrunch).

Na kraju valja napomenuti da je u slučaju korisnika besplatne inačice GitHuba, kod privatnih repozitorija broj suradnika ograničen na troje (u javnim repozitorijima je broj suradnika i dalje neograničen).

Što se tiče konkurencije, Bitbucket tvrtke Atlassian odavno ima privatne repozitorije za korisnike besplatne inačice servisa, no uz ograničenje od najviše pet suradnika, dok GitLab od svojih začetaka nudi neograničen broj suradnika za privatne repozitorije.