Kod mladih ne postoji veza između zdravlja i vremena provedenog pred ekranom

Studija koju su na adolescentima proveli znanstvenici s Oxforda pokazuje da nema dokaza o povezanosti bilo kakvih zdravstvenih problema s korištenjem elektroničkih uređaja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. travnja 2019. u 06:00

Javne, političke i znanstvene rasprave vode se o navodima da pretjerano korištenje elektroničkih uređaja, odnosno dugo vrijeme provedeno pred ekranom, ima negativan utjecaj na zdravlje mladih. To je potaknulo znanstvenike sa sveučilišta Oxford da provedu opsežnu studiju i pronađu eventualne dokaze za takve tvrdnje.

Istraživanje obuhvatilo preko 17 tisuća adolescenata iz Irske, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva mjerilo je dnevnu izloženost ekranima elektroničkih uređaja, kako tijekom dana tako i neposredno prije spavanja, i uspoređivalo ih s podacima o zdravlju ispitanika. Nikakve fiziološke promjene ili posljedice na zdravlje nisu potvrđene, a premalo je dokaza koji bi upućivali na to da previše vremena provedenog pred ekranom šteti adolescentima – zaključak je studije.

Znanstvenici zaključuju da su ekrani postali dio svakodnevice i da, unatoč javnom mišljenju da gledanje u njih (pogotovo prije spavanja) šteti ljudima – za takve tvrdnje ne postoje dokazi. Studija je dala ponekad negativne, ponekad pozitivne, ali i pomiješane rezultate, pa se ne može zaključiti da je korištenje tehnologije neposredno prije spavanja samo po sebi štetno za zdravlje.

Znanstvenici koji stoje iza ove studije kažu kako je njihova meta-analiza obuhvatila dovoljno podataka iz drugih studija da bi bila relevantna. Međutim, podaci o vremenu provedenom pred ekranom većinom su prikupljani iz anketnih upitnika, u kojima ispitanici imaju običaj podcijeniti vrijeme koje su proveli uz mobitel, računalo ili tablet. Isto tako kažu kako podaci u globalu ne pokazuju korelaciju između zdravlja i korištenja tehnologije, što ne znači da pojedine uzročno-posljedične veze ne postoje.