Po prvi put A1 Adria League imat će dvije sezone u istoj godini

U trećoj godini održavanja A1 Adria League, profesionalno esport natjecanje timova i igrača iz regije, širi svoj koncept, a i povećava nagradni fond na 30.000 eura

Miro Rosandić utorak, 14. svibnja 2019. u 17:00

Predstavnicima medija na današnjoj tiskovnoj konferenciji govorili su: Martin Kadinov (ESL), Dubravka Štefanac Vinovrški (A1), Lordan Kondić (A1)

Prošle godine održana je, po mnogočemu rekordna sezona u kojoj se natjecalo gotovo 1.300 igrača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Odigrano je više od 2.000 mečeva, a pratilo ih je oko 140.000 navijača i gaming entuzijasta preko platforme Twitch, YouTubea, specijaliziranog televizijskog kanala esportsTV, ali i uživo na zagrebačkom gaming sajmu - Reboot InfoGamer powered by A1 – gdje su se igrala LAN finala u PC i mobilnim igrama.

Ove godine A1 Adria League imat će dvije sezone (treću i četvrtu). Treća će se igrati u potpunosti online tijekom proljeća i ranog ljeta, dok četvrta počinje nakon ljetne pauze u kolovozu te će završiti velikim LAN finalima na Reboot InfoGameru sredinom studenog.

A1 Adria League će i dalje u sastavu imati četiri igre (dvije za PC te dvije mobilne igre). Fokus će biti na PC naslovima – Counter-Strike: Global Offensive te MOBA igru Dota 2, koja dolazi kao zamjena prošlogodišnjoj League of Legends.

U segmentu s mobilnim igrama također će biti dva naslova u kojim će se okušati regionalne zvijezde esporta. Za sada je najavljen samo Clash Royale, dok će se druga igra naknadno definirati.

Kad je riječ o nagradnom fondu, on je povećan za otprilike 13% te sad iznosi 30.000 eura za 2019. godinu, odnosno za obje sezone. Tako će, primjerice, u 4. sezoni nagradni fond za pojedinu mobilnu igru biti 1.960 eura, dok će pobjedničke ekipe u igrama CS:GO i Dota 2 podijeliti 10.000 eura (5.000 po naslovu).

“Unatoč promjenama naš cilj ostaje isti: osigurati da esport u našoj regiji dobije značaj i popularnost koju i zaslužuje. Ponosni smo na to što A1 Adria League neprestano raste i razvija se, ali i na činjenicu da smo učvrstili svoju poziciju istinskog predvodnika u ovom uzbudljivom i novom obliku života mnogih naših korisnika. Veseli me i što ćemo ponovno doživjeti sva ona uzbuđenja i strasti koje igrači i timovi iskazuju u svim fazama natjecanja”, poručio je Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska. 

A1 Adria League je mali, ali važan dio globalnog fenomena esporta. Prema Newzoou, vodećoj kompaniji za analizu i istraživanje gaming i esport tržišta, gaming industrija će zaraditi oko 150 milijardi dolara u 2019. S druge strane, vrijednost esport tržišta, odnosno natjecanja u igranju videoigara će dosegnuti milijardu dolara. Gotovo polovica tog iznosa dolazi od sponzorstava, a četvrtina od medijskih prava.

“U svibnju 2017. godine, kada smo prvi puta najavili A1 Adria Ligu, esport scena u regiji nije bila razvijena kao što je danas. I A1 Adria League i cijela scena značajno su se razvile u posljednje dvije godine. Svjedočili smo sjajnim pričama i imali smo priliku gledati brojne igrače i timove kako ostvaruju regionalne i međunarodne uspjehe. Veselimo se nadolazećim izdanjima Lige te velikim esport uzbuđenjima i pričama o uspjehu”, rekao je Martin Kadinov, ESL-ov regionalni menadžer za Jugoistočnu Europu.

Kratki pregled 3. sezone A1 Adria Lige

  • Treća sezona A1 Adria Lige započela je prije nekoliko dana otvorenim kvalifikacijama u mobilnoj igri Clash Royale. U sljedećih pet tjedana svake subote će se održati po jedan kvalifikacijski kup. Četiri igrača s najviše bodova nakon prva tri te isti broj njih nakon druga tri kupa natjecat će se online u Top 8 play-off dijelu natjecanja koje će se održati 22. lipnja.
  • Raspored natjecanja u drugoj mobilnoj igri bit će uskoro objavljen te se očekuje da će biti vrlo sličan.
  • Natjecanje u 2 PC igre (Dota 2 i CS:GO) počinje 25. svibnja, a bit će organizirano u istovjetnom formatu. Subota će biti rezervirana za Dotu 2, a nedjelja za CS:GO. Bit će dva otvorena kvalifikacijska turnira tijekom kojih će se četiri ekipe izboriti za play-off fazu.
  • Kvalifikacije će se odigrati u tzv. best-of-one formatu i po principu eliminacije, dok će odlučujući četvrtfinalni mečevi biti odigrani u tzv. best-of-three formatu. Uz to, finalisti treće sezone će izboriti ulazak u grupnu fazu 4. sezone!
  • Online play-off faza u igri Dota 2, u kojoj će se osam timova iz kvalifikacija natjecati za 1.925 eura, održat će se 8. i 9. lipnja, dok će play-off faza u igri CS:GO biti odigrana vikend nakon toga za nagradu u istom iznosu.

Kratki pregled 4. sezone A1 Adria Lige

  • Četvrta sezona A1 Adria Lige za PC naslove će se sastojati od otvorenih i zatvorenih kvalifikacija, online grupne faze, play-off faze i LAN finala.
  • Kvalifikacije će se najaviti sredinom kolovoza, nakon čega će tijekom rujna i listopada biti organizirana grupna faza.
  • Play-off faza će se održati neposredno uoči LAN finala koje počinje 15. studenog na Zagrebačkom velesajmu. Važno je napomenuti da će najbolje Dota 2 i CS:GO ekipe iz treće sezone izboriti ulazak u grupnu fazu četvrte sezone.
  • Clash Royale i druga mobilna igra (koja će se najaviti naknadno) će u četvrtoj sezoni imati tjedne kupove i dva mjesečna finala, dok će u LAN finalu četiri najbolja igrača podijeliti 1.500 eura.
  • Nagradni fond za pojedinu mobilnu igru iznosit će 1.960 eura, dok će 10.000 eura biti osigurano za najbolje CS: GO i Dota 2 ekipe u regiji. Tako će najbolji igrači u 2019. godini imati priliku osvojiti nagrade u ukupnom iznosu od 30.000 eura.