Može li udarac po laptopu oštetiti hard disk?

Je li doista moguće mehanički disk, klasični HDD, uništiti jednim udarcem šake po prijenosniku?

Mario Baksa četvrtak, 30. svibnja 2019. u 06:00

Problem

Imam laptop HP Pavilion 17-g010nm, kojeg sam opalio šakom u donji dio ispod tipkovnice. Laptop je zablokirao, a kad sam ga resetirao, blokira i Windowsi se ne dižu. Kad pokušam reinstalirati Windowse, uspijem ih instalirati, ali kad instalacija završi i počne onaj dio preparing (ili kako već), oni uvijek blokiraju. Uz to se jako čuje (zuji) kako HDD radi. Koji HDD odgovara za zamjenu? Bilo koji s drugih laptopa ili mora bit poseban za HP?

Odgovor

U specifikacijama tog prijenosnika piše 1 TB 5400 RPM SATA, dakle u njemu se nalazi standardni SATA disk, koji se vrti na skromnijih 5400 o/minuti, kapaciteta 1 terabajta. Slobodno laptop i otvorite i pogledate koji točno se disk u njemu nalazi - ionako ćete ga morati zamijeniti.

Udarac šakom po prijenosnom računalu s mehaničkim diskom je jedna od (naj)gorih stvari koje mu možete učiniti, jer su mehanički diskovi izrazito osjetljivi na udarce kad su uključeni, kad računalo radi. Jači udarac u pravilu znači da će glava ili glave doći u kontakt s površinom magnetskih ploča, čime će se oštetiti same magnetske ploče, odnosno podaci na njima, a moguće je da će stradati i glave. Takvi diskovi više nisu za uporabu - eventualno se možete obratiti tvrtkama specijaliziranima za spašavanje podataka ako na njima imate stvari koje niste backupirali, samo znajte da će vas to skupo koštati.

Prijenosna računala nije problem oštetiti udarcem ili padom, pogotovo ako su im kućišta izrađena od plastike
Prijenosna računala nije problem oštetiti udarcem ili padom, pogotovo ako su im kućišta izrađena od plastike

Postojeći, oštećen disk možete zamijeniti takoreći bilo kojim SATA diskom "za laptop", dakle veličine 2,5", no toplo bismo preporučili da ga, ako vam to financije dopuštaju, zamijenite SSD-om. Naime, da je u prijenosniku umjesto mehaničkog diska bio SSD, njemu vrlo vjerojatno ne bi bilo apsolutno ništa. SSD-ovi su idealni za korištenje u prijenosnicima upravo zbog fizičke otpornosti. A njihove performanse da i ne spominjemo.

Istina je da im performanse u prijenosnim računalima često nisu na razini performansi u stolnim računalima, pogotovo ako je prijenosno računalo nešto starije (sporiji procesor, čipset, nerijetko samo SATA2 diskovni kontroler), no svejedno puno su bolje od mehaničkih diskova.

Već biste puno dobili i sa SSD-om relativno malena kapaciteta, a ako bi vam trebalo još mjesta, umjesto optičkog pogona može se ugraditi mehanički disk ili možete koristiti vanjski, USB 3.0 disk pa time dobijete najbolje od obje tehnologije - brzinu i pouzdanost SSD-a, te veliki kapacitet i cijenu po jedinice kapaciteta kod HDD-a. A i disk možete tada odspojiti od računala i spremiti ga na sigurno kad vam ne treba - time se recimo potencijalno možete spasiti od napada cryptolockera (zloćudnog programa koji kriptira datoteke na računalu, za koje autori traže novac kako bi vam ih dekriptirali, odnosno vratili).