AMD kineskim partnerima više neće licencirati svoje tehnologiju

Predsjednica i glavna izvršna direktorica tvrtke AMD Lisa Su, potvrdila je kako se njihov joint venture posao u Kini i pripadajuće licence odnosile samo na Zen arhitekturu prve generacije

Matija Pavlić srijeda, 5. lipnja 2019. u 06:00

Tvrtka AMD je još 2016. godine u Kini utemeljila joint venture tvrtku pod imenom Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment u koju su ušle mnoge javne i privatne kineske tvrtke, ali i Kineska akademija znanosti.

Osim utemeljenja joint venturea dogovor vrijedan 293 milijuna američkih dolara predviđao je i licenciranje nekih AMD-ovih x86 i SoC IP tehnologija kako bi se čipovi razvijali u Kini. To je omogućilo kineskoj tvrtki Hygon da dizajnira Dhyana x86 procesore za poslužitelje baziran na AMD-ovoj Zen arhitekturi (replika AMD-ovih EPYC procesora).

AMD-ova predsjednica i glavna izvršna direktorica, Lisa Su, je u intervjuu za Tom's Hardware objasnila situaciju u vezi svojeg joint venturea u vrijeme trgovinskog rata Kine i SAD-a. Ističe kako se projekt licenciranja AMD-ovih tehnologija odnosi samo na prvu generaciju Zen čipova, a ne na novije tehnologije kao što je nova Zen 2 arhitektura. Također, zbog zakonskih obveza i AMD je bio prisiljen prekinuti svoju suradnju s tvrtkom Huawei.