U srpnju se razdvajaju Google Drive i Photos

Google je na svom blogu objavio kako se odlučio na razdvajanje svojih Drive i Photos usluga pa više neće biti moguća sinkronizacija između tih servisa već će svaki biti zasebna komponenta

Matija Pavlić četvrtak, 13. lipnja 2019. u 13:33

Već od ranije poznate su glasine kako će Googleova usluga za backup, uređivanje i dijeljenje fotografija Photos u budućnosti izgubiti integraciju sa servisom za cloud pohranu podataka Google Drive.

Google je dosad dopuštao sinkronizaciju između Drivea i Photos servisa, no nakon dobivenih povratnih informacija kako upravo taj postupak zbunjuje korisnike u Googleu su se odlučili na promjenu.

Prema postu na službenom Googleovom blogu u tvrtki su odlučili kako će korištenje ovih servisa učiniti jednostavnijim te da bi se spriječilo eventualno slučajno brisanje sadržaja s bilo kojeg od dvaju servisa. Počevši od idućeg mjeseca fotografije i video sadržaj koji korisnik postavi na Drive više se neće automatski pojavljivati unutar Photos servisa, a isto vrijedi i obrnuto.

Umjesto sinkronizacije Google će korisnicima ponuditi mogućnost da učitaju  fotografije i video sadržaj s Drivea na Photos uslugu putem nove opcije "Upload iz Drivea", čime dolazi do izražaja nedostatak nove opcije, sadržaj će se duplicirati odnosno bit će prisutan na dva mjesta, dakle i na Driveu i unutar Photos servisa kao potpuno odvojene cjeline koje svaka za sebe troši prostor koji je korisniku na raspolaganju.

Rješenje za ovaj problem bit će upload sadržaja putem Backup and Sync aplikacije na oba servisa u originalnoj kvaliteti, pri čemu se takav upload na oba mjesta broji kao samo jedan upload te ne zauzima mjesta kao dva odvojena segmenta kao u prethodnom slučaju.

Ove promjene neće utjecati na već postojeće fotografije i video sadržaj koji je već ranije uploadan s Drivea na Photos servis.