Adobeov alat otkriva fotošopirana lica

Kompanija koja je razvila Photoshop sada je razvila i softver koji, pogonjen strojnim učenjem, može otkriti je li neka slika ljudskog lica digitalno izmijenjena, te predložiti povrat na original

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. lipnja 2019. u 06:00

Tko će više znati o manipulacijama fotografijama od Adobea? Svjesni su, kažu, i negativnih implikacija koje je donio njihov Photoshop kroz demokratizaciju obrade fotografija. Lažirane i na bilo koji način digitalno izmijenjene fotografije mogu donijeti etički upitne rezultate, a u Adobeu sada poručuju da kontinuirano rade na tome da tehnologiju iskoriste kako bi vratili povjerenje u digitalne medije.

Zajedno sa sveučilištem UC Berkeley razvili su način kako otkriti digitalne manipulacije fotografijama ljudskih lica. Njihov softver oslanja se na strojno učenje, treniran je na brojnim manje ili više izmijenjenim (fotošopiranim) fotografijama lica, i naučio je prepoznavati kada je, i kako, pojedina slika obrađena.

Trenutačno Adobeov softver u čak i do 99% slučajeva ispravno prepoznaje digitalnu manipulaciju koja uključuje izmjene izraza lica ili druge oblike "uljepšavanja". Ljudski su ispitanici na istim primjerima postizali učinkovitost od tek 53%, statistički gotovo jednaku slučajnom odabiru. Osim što prepoznaje kada je na fotografiji nešto mijenjano, klonirano, izobličeno ili uklonjeno, ovaj alat u stanju je predložiti i način povratka na staro.

Nakon demokratiziranja obrade fotografija, kažu u Adobeu, sada ovim projektom žele demokratizirati i forenziku digitalnog sadržaja.