Najveći zrakoplov na svijetu, Stratolaunch, je na prodaju

Informacije o financijskim problemima Stratolauncha pokazale su se točnima. Kompanija se, međutim, ne gasi već traži kupca

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. lipnja 2019. u 06:00

Nastavlja se priča o najvećem zrakoplovu na svijetu. Ista je počela kada je suosnivač Microsofta Paul Allen pokrenuo kompaniju Stratolaunch s idejom da izradi veliki zrakoplov sposoban da u orbitu lansira satelite – umjesto da se za iste svrhe koriste skupe rakete. Projekt je postao upitan kada je prošle godine Allen preminuo, no unatoč tome ovoga travnja obavljen je prvi pokusni let zrakoplova koji je postao službeno najveći na svijetu po rasponu krila.

Nedugo zatim objavljeno je kako bi cijeli projekt mogao biti ugašen zbog financijskih problema, no tada su predstavnici kompanije demantirali nagađanja o propasti i poručili da će nastaviti s radom. Najnovije informacije ipak otkrivaju da je u vijestima o financijskim poteškoćama ipak bilo istine, jer američki mediji sada pišu kako je cijeli projekt – na prodaju.

Može za kunu?

Kompanija Vulcan, glavni investitor u Stratolaunch, pokušava prodati prvi zrakoplov i cijeli paket intelektualnog vlasništva vezan uz njega, kao i pogone u kojima je nastao i hangar u koji ga se može smjestiti. Cijena je, kako bi se u narodu reklo, prava sitnica – 400 milijuna dolara.

Kao neki od zainteresiranih za preuzimanje Stratolauncha spominje se vjerojatno najpoznatije i najrazvikanije ime kad je o privatnim svemirskim turističkim letovima riječ. Richard Branson, osnivač Virgin Galactica, navodno je Vulcanu za ovaj projekt ponudio – jedan dolar.

Blue Origin Jeffa Bezosa i SpaceX Elona Muska za sada nisu izrazili interes.