Poletio je Stratolaunch, zrakoplov s najvećim rasponom krila na svijetu

Startup koji je svojedobno osnovao pokojni Paul Allen, suosnivač Microsofta, ovog je vikenda prvi puta uspio odraditi pokusni let svoje revolucionarne letjelice

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. travnja 2019. u 17:04

Startup Stratolaunch Systems pokrenut je 2011. godine uz oveću financijsku injekciju Paula Allena, suosnivača Microsofta, i ambiciozno krenuo u izradu zrakoplova za lansiranje raketa u Zemljinu orbitu. U početku su surađivali i sa SpaceX-om, da bi kasnije samostalno krenuli u razvoj letjelice koju danas poznamo pod imenom Stratolaunch.

Prvi puta svjetlo dana ovaj je zrakoplov ugledao prije nešto manje od dvije godine. U međuvremenu je Paul Allen preminuo, no kompanija je nastavila s radom i ove subote obavila prvi uspješan pokusni let.

Iznad pustinje Mojave Stratolaunch se zadržao u zraku čak dva i pol sata, postižući najvišu brzinu od nešto preko 300 km/h. Postigao je i visinu od oko 17.000 stopa (5000 m). Pokusni pilot je nakon leta rekao da se ovaj nebeski gorostas ponaša izvrsno i prema očekivanjima.

S rasponom krila od 117 metara Stratolaunch je i službeno najveći zrakoplov na svijetu koji je uspio poletjeti. Visina mu je oko 15 metara, ima dva trupa, a pogoni ga čak šest motora poznatih s Boeinga 747. U budućnosti bi trebao služiti za lansiranje raketa i satelita ukupne težine i do 250 tona – donoseći tako uštedu na gorivu u odnosu na lansiranje raketa sa Zemlje. Lansiranje raketa predviđeno je s visine od oko 10 kilometara. Kompanija namjerava takve poslove početi obavljati već 2022. godine.