Gradić u SAD-u zbog radioteleskopa ratuje s Wi-Fijem

Green Bank u Zapadnoj Virginiji dom je najvećeg radioteleskopa na svijetu, a zbog toga je stanovnicima zabranjeno koristiti bilo kakve uređaje koji emitiraju radiovalove

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. studenog 2019. u 06:00

Najveći pokretni radioteleskop na svijetu, Green Bank Telescope, smješten je u mjestu Green Bank u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji. Promjer reflektora mu je 100 metara, a koristi se za otkrivanje i promatranje pulsara, neutronskih zvijezda, oblaka primordijalnih plinova i drugih objekata u svemiru. Kao takav, iznimno je osjetljiv na najmanje signale u obliku radiovalova, pa mora biti okružen radio-tišinom.

1958. godine, kada je opservatorij otvoren, eliminiranje radiovalova s nekog područja i nije bio pretjerano radikalan zadatak. Međutim, danas kada svaki uređaj ima barem neku vrstu odašiljača (Wi-Fi, Bluetooth, itd) mnogo je teže osigurati ispravan rad radioteleskopa.

Interferencija na svakom koraku

Nacionalna zona radijske tišine proglašena prije 61 godinu obuhvaća oko 33.700 kvadratnih kilometara na kojima žitelji ne smiju koristiti elektroničke uređaje koji bi ometali rad GBT teleskopa. U promjeru od oko 6,5 kilometara oko samog teleskopa restrikcije su još strože.

U današnje vrijeme to znači da se u blizini ove zvjezdarnice smiju voziti samo dizelska vozila (svjećice također ometaju teleskop), ali i da je zabranjeno koristiti mobitele ili bilo kakve druge pametne uređaje koji se bežično povezuju s drugima. Provođenje ovih restrikcija sve je teže, potvrdila je za Popular Mechanics direktorica GBT-a Dr. Karen O’Neil.

Wi-Fi je najgori

U Green Banku danas živi tek oko 150 stanovnika, dok u širem području prebiva njih oko 8,500. I svi su oni "zarobljeni" u 19. stoljeću. Najstrože je zabranjen Wi-Fi pristup Internetu jer se on najčešće obavlja putem radiovalova na frekvenciji od 2,4 GHz – identičnoj onoj kakvu emitiraju spomenuti pulsari. A na Wi-Fi se danas spajaju hladnjaci, pisači, pametna zvonca na vratima, pa sve do odvlaživača zraka, a unatoč zabrani mnogi ipak koriste bežični Internet.

GBT stoga ima posebne stručnjake koji se voze okolnim područjem i pretražuju frekvencije otkrivajući one koje bi mogle smetati radioteleskopu. Ako ih otkriju – mogu ih tek zabilježiti kao smetnju, ali ne i onesposobiti ili narediti gašenje. Za to je zadužena država koja bi trebala kažnjavati prekršitelje.

Operatori teleskopa, pak, svjesni su da ne mogu ugasiti sve radiokomunikacije pa razvijaju sustave za borbu protiv interferencija i one koji bi mogli razlučiti svemirske signale od lokalnih. Borba se, kažu, nastavlja.