Kineski astronauti obavili prvu svemirsku šetnju

Astronauti će u sklopu ove misije provesti tri mjeseca u svemiru te će nastaviti obavljati radove na postaji, testirati ključne funkcije i provoditi znanstvene eksperimente od izrazite važnosti

Matej Markovinović ponedjeljak, 5. srpnja 2021. u 06:00

Kina je prošloga mjeseca, nakon gotovo pet godina, poslala u svemir troje ljudi u letjelici Shenzhou-12, predstavljajući tako treću od ukupno 11 misija kojima najmnogoljudnija zemlja na svijetu želi izgraditi svoju svemirsku postaju do sljedeće godine.

Nakon što su se kineski astronauti „raskomotili“, ove su nedjelje bili i u prvoj svemirskoj šetnji koja se prikazivala na državnoj televiziji. Liu Boming i Tang Hongbo, izašli su iz postaje kako bi radili na postavljanju robotske ruke duge oko 15 metara, dok je njihov zapovjednik Nie Haisheng ostao unutra i pratio situaciju, piše Irish Examiner.

Naime, riječ je o drugoj kineskoj svemirskoj šetnji nakon one iz 2008., kada je jedan njihov astronaut izašao iz svemirske letjelice Shenzhou 7, no ta je misija trajala svega oko 20 minuta. Međutim, kineski su inženjeri za potrebe izgradnje svemirske postaje razvili novo odijelo koje teži oko 100 kilograma te bi ono trebalo biti značajno udobnije, pa se pretpostavlja da će omogućiti astronautima ugodniji i dulji boravak u svemiru.

Podsjećamo da Kina ne može surađivati s NASA-om zbog pojedinih zakona u Sjedinjenim Američkim Državama, pa su njihovi astronauti često bez iskustva zbog nemogućnosti pristupanju Međunarodnoj svemirskoj postaji. Upravo se zbog toga ova najmnogoljudnija zemlja odlučila za izgradnju svoje jedinstvene postaje, koja bi trebala biti dovršena 2022. godine.

Foto: CNSA
Foto: CNSA