Meteor izgorio nad Italijom, bio je vidljiv i iz Hrvatske

Kamere meteorske mreže ove su subote nešto prije 20 sati snimile meteor bolid koji je ušao u atmosferu i izgorio iznad Italije, a bio je vidljiv i iz naših krajeva. Spektakularno izgaranje trajalo je desetak sekundi

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. ožujka 2022. u 20:30

Sjajna vatrena kugla, prema veličini klasificirana kao meteor bolid, ove je subote u 19:55 sati uletjela u Zemljinu atmosferu, a vidjeli su je brojni stanovnici Hrvatske. Ovaj su događaj zabilježile i meteorske kamere Hrvatskog astronomskog saveza, koji je objavio kako je Globalna meteorska mreža započela s prikupljanjem i obradom podataka o ovom događaju.

Ono što je za sada poznato jest da je ovaj meteor izgorio u atmosferi u potpunosti, i to iznad središnje Italije. Meteor je stigao najvjerojatnije iz Asteroidnog pojasa. Vatrena kugla trajala je 10-ak sekundi, a iz naših krajeva je bila sjajnija od Mjeseca starog 4-5 dana, što znači da je iznad mjesta preleta vrlo vjerojatno bila značajno sjajnija od punog Mjeseca, objavljeno je iz HAS-a.

Na svojem su Facebook profilu objavili i prve fotografije ovog meteora, zabilježene kamerama u Humu i Roču u Istri. Na društvenim se mrežama može pronaći i video snimka istog događaja zabilježena jednom web kamerom u talijanskom gradu Ceseni.

U nastavku prenosimo i video snimljen kamerama Hrvatske astronomske mreže.