NASA je namjerno stvorila svjetleće oblake kako bi proučila zašto svijetle u mraku

Nađete li se na pravom mjestu u pravo vrijeme i pogledate prema nebu, mogli biste ugledati čudesno lijep prizor: oblake koji blistaju iako je Sunce već zašlo iza horizonta

Mladen Smrekar utorak, 2. ožujka 2021. u 09:00

Noktilucentni, svjetleći noćni oblaci, najviši su od svih koji stoje nad Zemljom. Pojavljuju se u ljetnim mjesecima, u visokim zemljopisnim širinama, u mezosferi na visini od 76 do 85 kilometara, i to u dubokom sumraku kada se Sunce nalazi ispod obzora, a oblaci su još obasjani Suncem. 

Nevjerojatno suho i hladno

Nemoguće ih je vidjeti za dana, ali kad Sunce zađe za horizont njegove posljednje zrake zahvaćaju atmosferu, mada sama zvijezda više nije vidljiva s površine planeta. Sunčeve zrake tad osvjetljavaju te oblake, zbog čega oni sjaje na podlozi od tamnog neba. 

Svjetleći noćni oblaci (NASA)
Svjetleći noćni oblaci (NASA)

Tim astrofizičara Richarda Collinsa sa Sveučilišta u Fairbanksu na Aljasci smatrao je da bi ovi oblaci mogli imati neke veze s prisutnošću vodene pare u gornjim slojevima atmosfere, tamo gdje je izuzetno suho i hladno.

Kako bi provjerili teoriju, napunili su podorbitalnu raketu vodom i ispalili je u nebo iznad Aljaske ne bi li sami napravili noktilucentni oblak. Nalaze istraživanja sad su objavili u časopisu Journal of Geophysical Research: Space Physics.

Kako bi bili sigurni da se njihovi umjetni oblaci neće pomiješati s prirodnima, raketu su ispalili zimi, pred zoru, kada su uvjeti za prirodno stvaranje noktilucentnih oblaka daleko manje pogodni nego ljeti.

S dva kanistera vode u svemir

U sklopu misije Super Soaker u siječnju 2018. ispaljena je raketa koja je u dva kanistera nosila 220 kilograma vode, a ispaljene su i male količine trimetil-aluminija (TMA) kako bi se kemijskim reakcijama stvorili umjetni svjetleći oblaci.

Kontejneri s vodom raspršili su se kad je raketa dosegla visinu od 85 kilometara. Samo 18 sekundi kasnije laserska zraka, odaslana s kopna, otkrila je prisutnost oblaka. Tijekom sljedeće tri minute činilo se kao da se taj oblak spušta s vršne visine od 92 kilometra do 78 kilometara. 

Satelitska snimka noktilucentnih, svjetlećih noćnih oblaka (NASA)
Satelitska snimka noktilucentnih, svjetlećih noćnih oblaka (NASA)

Analizom prikupljenih podataka pokazalo se da je oblake mogao stvoriti jedino pad temperature za 25 Celzijevih stupnjeva. A za to je bila zaslužna vodena para, oslobođena iz kanistara. U konačnici, kombinacija pada temperature i porasta točke smrzavanja omogućila je pretvaranje vodene pare u ledene kristale.

Hlađenje vodene pare

Ovo je prvi put da je netko eksperimentalno pokazao kako je stvaranje polarnog mezosferskog oblaka u mezosferi izravno povezano s hlađenjem vodene pare. To bi pak moglo objasniti i zašto se noktilucentni oblaci pojavljuju u vrijeme lansiranja raketa. Vodena para uobičajen je nusproizvod ispuha letjelica, a znanstvenici su taj fenomen već više puta primijetili tijekom arktičkog ljeta.

Svjetleći noćni oblaci nad Wismarom, snimljeni 9. srpnja 2011. (NASA)
Svjetleći noćni oblaci nad Wismarom, snimljeni 9. srpnja 2011. (NASA)

Polarna mezosfera ljeti vjerojatno uzdiže vodenu paru s nižih nadmorskih visina i stvara učinak koji je tim vidio u svom eksperimentu Super Soaker.

"To bi moglo objasniti zašto se stvaranje mezosfernih oblaka lakše opaža ljeti nego zimi", napisali su istraživači u svom radu. "Ova studija sugerira da vodena para iz raketa hladi mezosferu i potiče stvaranje mezosfernih oblaka, čak i u vrijeme polarne zime."

Sve to između ostaloga znači da bismo ubuduće mogli točno predvidjeti pojavu svjetlećih noćnih oblaka: bit će dovoljno pogledati u raspored lansiranja raketa u svemir.