Norvežane iznenadio veliki meteor, tragaju za njegovim ostacima

Neki stručnjaci pretpostavljaju da je meteor težio nekoliko desetaka kilograma, a svjedoci ga opisuju kao vatrenu kuglu koja je osvijetlila cijelo nebo te zabrinula Norvežane

Matej Markovinović ponedjeljak, 26. srpnja 2021. u 12:33

Norvežane je u subotu u kasnim noćnim satima iznenadilo osvijetljeno nebo i snažna buka. Naime, bilo je riječ o velikom meteoru koji se čak mogao vidjeti i iz Švedske, a stručnjaci smatraju da je sletio u šumu Finnemarka oko 60 kilometara zapadno od glavnog grada Osla.

„Sinoć smo imali priliku vidjeti veliku stijenu koja je vjerojatno putovala iz asteroidnog pojasa između Marsa i Jupitera. Meteor je zazviždao, stvorio tutnjavu i svjetlost te veliko uzbuđenje među nama (stručnjacima), dok je u nekima pobudio strah“, rekao je za Reuters Morten Bilet iz Norveške mreže za proučavanje meteora.

Navodi se da je meteor putovao oko 15-20 kilometara po sekundi i osvijetlio nebo na pet do šest sekundi. Osim toga, Bilet dodaje da su neki očevici rekli da su osjetili i snažan vjetar koji je uzrokovao seizmički val.

Videozapisi meteora ubrzo su osvanuli na društvenim mrežama.

Meteor, kako se doznaje, nije učinio nikakvu materijalnu štetu te Bilet kaže da je više bilo riječ o „sablasnom“, nego o opasnom događaju. Dodao je i da trenutno traje potraga za ostacima meteora tvrdeći da bi ona mogla potrajati i desetak godina.  

Podsjećamo da je 2013. godine meteor eksplodirao iznad središnje Rusije u blizini grada Čeljabinska, pri čemu je nastao udarni val koji je razbio brojne prozore, oštetio zgrade te tako ozlijedio oko 1.200 ljudi.