Što je to eksplodiralo na nebu iznad Hrvatske?

Ovoga petka prijepodne mnogi su građani iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske čuli snažnu detonaciju, a kasnije su se na društvenim mrežama pojavile i snimke koje otkrivaju o čemu je bila riječ

Sandro Vrbanus petak, 28. veljače 2020. u 23:18

U petak, 28. veljače, oko 10:30 sati, mnogi su stanovnici Hrvatske, na području od Zagreba pa sve do Istre, začuli snažnu buku nalik detonaciji. Eksplozija u trajanju od nekoliko sekundi neke je podsjetila na tutnjavu potresa, probijanje zvučnog zida vojnih zrakoplova ili neku drugu "zemaljsku" eksploziju. No, bila je riječ ipak o nečem "nebeskom". Sve je bilo popraćeno i snažnim bljeskom.

Naime, eksplozija koja se čula na ovako širokom prostoru prouzročena je uletavanjem meteora u Zemljinu atmosferu. Ova vrsta događaja naziva se bolid, što označava vrlo sjajnu vatrenu kuglu koja nastaje prilikom eksplozije asteroida u atmosferi. Eventualni ostaci koji su pali na tlo, a za kojima će sada entuzijasti zasigurno tragati, nazivaju se meteoritima.

Da se ovaj događaj zbio noću, zasigurno bi značajno obasjao veći dio neba iznad sjeverozapadne Hrvatske.

Bolid velike brzine

Raspad se prema procjenama dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba, kažu iz Hrvatskog astronomskog saveza. Kako je danas svijet pokriven kamerama, tako su se ubrzo na Internetu pojavile i snimke ovog događaja.

Prva video snimka je ona sa sigurnosne kamere automobila u Italiji, iz gradića Fano između Pesare i Ancone, udaljenog oko 350 kilometara zračne linije od Zagreba.

Drugu je na Facebook postavio Zagrepčanin Tomislav Čar, a također je zabilježena dashcamom.

 

Učinilo mi se da sam nešto vidio....

Posted by Tomislav Čar on Friday, February 28, 2020

Ovaj je bolid za sobom ostavio dimni trag na nebu, a snimili su ga brojni stanovnici, od Zagreba, Duge Rese, Jastrebarskoga, pa sve do Pazina i Buzeta. Astronom Korado Korlević izjavio je za 24sata da skupljaju podatke o ovom događaju, te da već sada znaju da je masa meteora bila velika, što je uzrokovalo snažnu eksploziju. Sada kreće potraga za svim dostupnim podacima i snimkama, izračun putanje, lociranje mogućeg mjesta pada meteorita i, naravno, traženje istih ako stručnjaci procijene da ovaj komad stijene iz svemira nije u potpunosti izgorio u atmosferi.