Audio

Koja je razlika između jeftinih i skupljih kabela za hi-fi?

Bug.hr Native ponedjeljak, 12. lipnja 2023. u 06:00

Odabir kabela jedna je od najkontroverznijih tema u svijetu hi-fija. Jesu li svi kabeli jednako dobri i u kojim situacijama ima smisla potrošiti nešto više novca?

Odabir kabela za zvučnike, pojačala i druge komponente kućnog hi-fi sustava tipična je točka razilaženja između "običnih" ljubitelja dobrog zvuka i audiofila. Dok prvi kabele nerijetko biraju po principu "samo da radi, i što manje košta", drugi ih smatraju potpuno ravnopravnim dijelom glazbenog sustava, koji itekako utječe na kvalitetu zvuka i cjelokupnu sinergiju pojedinih komponenti.

Ovom prilikom nećemo raspravljati o zvuku i subjektivnom doživljaju pojedinih kabela, već ćemo se fokusirati na nešto vrlo opipljivo i mjerljivo: njihovu podjelu prema tipovima, te na razliku između dobrih i loših kabela unutar svake od tih kategorija.

Zvučnički kabeli

Zvučnički kabeli prenose analogni zvučni signal od pojačala do pasivnih zvučnika. "Žile" su im omotane izolacijom, a na svojim krajevima mogu imati konektore, popularne "banane", ali nije neuobičajeno ni da se koristi gola žica, sa skinutom izolacijom. U oba slučaja se kabel fiksira na terminale na stražnjoj strani pasivnih zvučnika. Naravno, postojanje konektora pojednostavljuje i ubrzava spajanje, a konektori su osobito praktični korisnicima koji povremeno (ili redovito) mijenjaju zvučnike. Korištenjem konektora na krajevima zvučničkog kabela također se povećava kontakta površina spoja, što je kod prijenosa audiosignala svakako poželjno.

Analogna priroda signala, koji putuje kroz zvučničke kabele, čini ga podložnim unutarnjim i vanjskim smetnjama, što je bitno imati na umu za shvaćanje poante kvalitetnijih kabela. Esencijalni element zvučničkog kabela njegova je impedancija, za koju želimo da je što niža, ali i što stabilnija u odnosu na frekvenciju signala. To znači da dobar zvučnički kabel također mora imati nisku kapacitivnost i induktivnost.

Samim time, ključni aspekti kvalitetnog zvučničkog kabela su presjek i izvedba samih žica te način izrade izolacijskog sloja. Presjek se bira prema snazi pojačala i udaljenosti zvučnika od pojačala. S povećanjem udaljenosti i snage, potrebni presjek kabela se povećava, jer se na taj način povećava njegova vodljivost. Kao orijentir, može vam poslužiti golo oko: što je vodljivi dio kabela naočigled deblji, to je presjek kabela veći. Za konkretan izračun optimalnog presjeka zvučničkog kabela, obratite se ekspertima u Ronisu, koji će ga odrediti uzimajući u obzir sve bitne parametre za vaš konkretan slučaj: potrebnu duljinu kabela, impedanciju zvučnika te maksimalnu snagu, koju kabel treba prenijeti, a da bi gubici ostali zanemarivi.

Žice zvučničkog kabela moraju biti načinjene od čistog materijala, poput bakra ili srebra, te u okolini bez kisika
Žice zvučničkog kabela moraju biti načinjene od čistog materijala, poput bakra ili srebra, te u okolini bez kisika

Žile zvučničkih kabela proizvode se od nekolicine materijala, poput bakra i srebra, a bitno je pripaziti da se radi o čistoj izvedbi odabranog materijala. Izrazito jeftini kabeli rade se s malim primjesama nekih drugih materijala, čime im se degradira vodljivost, a samim time i potencijal kvalitetnog prijenosa audiosignala. Važno je i da je kabel načinjen uz što manje prisustvo kisika, što će kod boljih kabela uvijek biti slučaj.

Izolacije izvrsnih kabela uvijek će biti višeslojne, a nerijetko i vizualno dotjerane s vanjske strane, kako takvi kabeli ne bi nagrdili, već poboljšali estetiku domova svojih vlasnika.

Koje zvučničke kabele kupiti, a da sigurno ispunjavaju sve navedene kriterije, dakle da su tvornički terminirani kvalitetnim konektorima te da izvlače najbolje iz kućnih hi-fi sustava svih kategorija? Navodimo tri provjerene opcije.

Transparent Hardwired HW-SC8

  • Duljina: 2x 2,4 m
  • Cijena: 113 eura (kupite ovdje)
  • Cijena uz BUG popust (kod BUG4KABEL): 96,05 eura

Proson Arctic

  • Duljina: 2x 3,5 m
  • Cijena: 115 eura (kupite ovdje)
  • Cijena uz BUG popust (kod BUG4KABEL): 97,75 eura

Black Rhodium Intro

  • Duljina: 2x 3 m
  • Cijena: 119 eura (kupite ovdje)
  • Cijena uz BUG popust (kod BUG4KABEL): 101,15 eura

 

Interkonekcijski kabeli

Ovaj tip kabela koristi se za povezivanje komponenti, poput, primjerice, pojačala i glazbenog streamera, ili pojačala i CD svirača. Radi se o vrlo širokoj kategoriji kabela, u koju upadaju kabeli za prijenos analognog i digitalnog signala. Neki izvori (i ljudi) inzistiraju na odvajanju interkonekcijskih i digitalnih kabela u dvije zasebne kategorije, ali to je u današnje vrijeme postalo praktički nemoguće, jer moderna pojačala odavno nisu limitirana na analogne ulaze. Zbog toga treba prihvatiti širu definiciju; interkonekcijski kabel je svaki kabel koji povezuje dvije komponente unutar glazbenog sustava, uz izuzetak pojačala i pasivnih zvučnika (tu koristimo zvučničke kabele). 

Najčešći tipovi interkonekcijskih kabela u modernim glazbenim sustavima su analogni RCA kabeli te digitalni kabeli za S/PDIF sučelje, koji mogu biti optički (TOSLINK) i koaksijalni. Konkretan odabir kabela vrši se prema izlazima dostupnim na izvoru zvuka, i ulazima na pojačalu.

Analogne kabele koristimo kad je izvor zvuka opremljen digitalno-analognim konverterom, jer u tom slučaju iz njega izlazi linijski analogni signal, koji treba pojačati i proslijediti zvučnicima. Ako posjedujemo pojačalo s ugrađenim digitalno-analognim konverterom, tad će ono imati digitalne ulaze, poput spomenutog optičkog ili koaksijalnog. U tom slučaju možemo iskoristiti digitalne interkonekcijske kabele da bismo audiosignal doveli do pojačala u netaknutom, digitalnom obliku.

Najzad, kako se dijelom modernog glazbenog sustava danas podrazumijeva i televizor, što je najvidljivije iz pojave HDMI ARC sučelja na pojačalima nove generacije, u interkonekcijske kabele ubrajaju se i HDMI kabeli.

Za digitalno S/PDIF sučelje koriste se dvije vrste kabela odnosno konektora, optički (TOSLINK, na fotografiji gornji) i koaksijalni
Za digitalno S/PDIF sučelje koriste se dvije vrste kabela odnosno konektora, optički (TOSLINK, na fotografiji gornji) i koaksijalni

Za interkonekcijske kabele vrijede slična pravila kao za zvučničke kabele: moraju biti izrađeni od kvalitetnih, čistih materijala, dobro izolirani te opremljeni čvrstim konektorima. To osobito vrijedi za analogne RCA kabele.

Premda se na tržištu svakako mogu pronaći interkonekcijski kabeli s cijenama od nekoliko stotina ili tisuća eura, odličan RCA, optički ili HDMI kabel ne mora koštati mnogo. Navodimo nekoliko modela koji neće ugroziti kućni budžet, a besprijekorno će odraditi svoj posao.

Proson Arctic 2RCA

  • Vrsta: Analogni (RCA)
  • Duljina: 0,5 m
  • Cijena: 20 eura (kupite ovdje)
  • Cijena uz BUG popust (kod BUG4KABEL): 17 eura

Supra Dual RCA

  • Vrsta: Analogni (RCA)
  • Duljina: 0,5 m
  • Cijena: 56,50 eura (kupite ovdje)
  • Cijena uz BUG popust (kod BUG4KABEL): 48,03 eura

Proson Arctic Optical

  • Vrsta: Digitalni (optički)
  • Duljina: 3 m 
  • Cijena: 22 eura (kupite ovdje)
  • Cijena uz BUG popust (kod BUG4KABEL): 18,70 eura

Proson Arctic HDMI

  • Vrsta: HDMI
  • Duljina: 1-10 m
  • Cijena: 30-99 eura (kupite ovdje)
  • Cijena uz BUG popust (kod BUG4KABEL): 25,50-84,15 eura

 

Strujni kabeli

Problematika strujnih kabela, dakle kabela koji se koriste za napajanje komponenti, zacijelo je najkontroverzniji dio ionako kontroverzne rasprave o kabelima u glazbenom sustavu. Iz strogo tehničkog aspekta, ako je strujni kabel ispravan, što znači da je izoliran od vanjskih interferencija i šuma, ni na koji način neće utjecati na audiosignal. Za razliku od zvučničkih i interkonekcijskih kabela, strujni kabeli nisu nositelji samog signala, već električne energije.

Ako vam sustav radi uredno, bez visokofrekventnog zujanja, neobjašnjivog pregrijavanja i drugih anomalija povezivih s problemima u napajanju, vaši postojeći strujni kabeli dovoljno su dobri.

U slučaju da ih nadograđujete, pažnju prvenstveno treba usmjeriti na presjek kabela. Za većinu primjena dostajat će kabel sa žicama presjeka od 2,5 mm2, kao što je SUPRA Lorad 2.5 Silver CS-EU Anniversary Edition. Posjedujete li pojačalo vrlo velike snage ili monoblokove, tada svakako vrijedi istražiti svijet skupljih strujnih kabela.