Britanci će zakonom dozvoliti gledanje TV-a u samovozećim automobilima

Ministarstvo prometa UK-a objavilo je nova pravila, prema kojima će se vozačima samovozećih automobila dozvoliti gledanje TV-a dok su za volanom

Matej Markovinović petak, 22. travnja 2022. u 19:39

Prema novim pravilima koje je objavilo Ministarstvo prometa u Ujedinjenom Kraljevstvu, tamošnjim će vozačima biti dozvoljeno gledati TV dok su za volanom samovozećeg automobila. Nova bi pravila trebala biti uvedena u britanski Zakon o cestama već ovoga ljeta.

Iako se ova odluka čini pomalo kontroverznom, neka će ograničenja ipak postojati. Tako će, primjerice, vozači moći gledati sadržaj samo putem ugrađenog infotainment uređaja u vozilu. Pri tome se, naime, misli da će se infotainment sustav automatski ugasiti onoga trenutka kada će automobilu trebati vozačeva pažnja.

Kako prenosi The Verge, korištenje telefona tijekom vožnje i dalje ostaje protuzakonito, a valja napomenuti i činjenicu da se nova pravila primjenjuju samo na automobile koji su prema britanskim zakonima registrirani kao samovozeći. No, stranica Ministarstva prometa UK-a koja bi trebala prikazati takva vozila, stoji u potpunosti prazna.

Trenutno nije jasno prema kojim će se kriterijima automobil moći zvati „samovozećim“, no predložena pravila jasno pokazuju da će se takva vozila značajno razlikovati od onih koji imaju značajke „asistirane“, odnosno poluautonomne vožnje.

Ministarstvo prometa UK-a očekuje da bi prva samovozeća vozila mogla biti spremna za upotrebu kasnije ove godine.