Na ovakav Povratak u budućnost pristajemo: autonomno driftanje DeLoreanom

Uskoro će 2020. godina, a mi još uvijek nemamo leteće automobile, pa niti prave hoverboarde. No, imamo legendarni DeLorean prerađen na sustav autonomne vožnje

Sandro Vrbanus srijeda, 25. prosinca 2019. u 22:29

Inženjeri s američkog sveučilišta Stanford legendarni su automobil DeLorean, poznat iz serijala filmova Povratak u budućnost, nazvali Marty i opremili ga tehnologijama kakve bismo zaista i mogli češće sretati u budućnosti. Ugradili su u njega sustav autonomne vožnje, no ne onaj koji bi se fokusirao na cestu, druga vozila, pješake i prometne znakove. Naprotiv – njima je ideja bila istražiti fiziku i matematiku opasnih prometnih situacija i pritom se, očito, dobro zabaviti.

Struja, autonomija i ludiranje

Potpuno prerađeni DeLorean opremili su i električnim pogonom, te ga naučili driftati po posebno pripremljenoj stazi nazvanoj MARTYkhana dugoj oko jednog kilometra. Automobil je, kako možemo vidjeti na videu, uspješno prošao cijelu stazu gotovo u potpunosti proklizavajući stražnjim krajem, na zaprepaštenje ali i oduševljenje u njemu prisutnih vozača i suvozača (koji nisu dirali komande).

Iako izgleda da se ekipa samo dobro zafrkavala, u videu "iza scene" govore i o znanstvenoj strani ovog eksperimenta. Marty je, kažu, prvi u svijetu električni driftajući DeLorean koji ima zadatak "naučiti" sustav autonomne vožnje kako kontrolirati proklizavanje i iskoristiti ga u svoju korist – primjerice kod vožnje u teškim uvjetima ili kada treba izvesti nagli manevar izbjegavanja kakve prepreke.

Da su u  svojem naumu uspjeli potvrdili su im i stručnjaci za driftanje, kao i svjetski prvak u toj disciplini Fredric Aasbø, izjavivši da je riječ o vrlo zahtjevnim manevrima koje robotika izvodi čak i bolje od ljudi.