Peta sezona Formule E donosi naprednije bolide i poznata vozačka imena

Ovoga vikenda utrkom u Saudijskoj Arabiji započinje nova sezona automobilističkog natjecanja električnih bolida, uz mnoga poboljšanja u odnosu na dosadašnje

Sandro Vrbanus subota, 15. prosinca 2018. u 21:09

Peta sezona Formule E, automobilističkog natjecanja električnih bolida, započela je u subotu, 15. prosinca, utrkom u Rijadu u Saudijskoj Arabiji. Sezona će imati ukupno 13 utrka, posljednja od kojih će biti održana u New Yorku u srpnju sljedeće godine. Za razliku od protekle četiri godine, sada će ovo natjecanje biti mnogo zanimljivije i konkurentnije, tehnološki naprednije, a publiku će privlačiti i nekim poznatim vozačkim imenima koja su se etablirala kroz Formulu 1.

No, prvo pogledajmo tehničku stranu ovog sporta u novoj sezoni. Bolidi su iz korijena izmijenjeni, pa tako u svojoj drugoj generaciji (Gen2) izgledaju daleko atraktivnije i agresivnije, ali su bolji i po performansama. Kapacitet baterija udvostručen je pa će sada bolidi moći izdržati cijelu utrku (umjesto da ih se na pola utrke mijenja kao do sada). Najveća brzina im je oko 280 km/h, a snaga motora je 335 KS, što je značajno s obzirom da bolidi teže tek oko 900 kg s vozačem.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h sada se mjeri na oko 2,8 sekundi. Vjerojatno će ova video usporedba s lanjskim bolidom najbolje dočarati promjene koje je ova klasa doživjela:

Ovogodišnji će bolidi tijekom utrke dobivati i "boost" snage nazvan Attack Mode (kolokvijalno nazvan i Mario Kart Mode). U njemu će vozači imati na raspolaganju 25 kW dodatne snage na nekim dijelovima staze i moći će ga, kao u video igrama, koristiti ograničen broj puta.

I naposljetku, vozači. Među 22 vozača Formule E ove godine naći će se imena dobro poznata iz svijeta automobilizma kao što su Jérôme d'Ambrosio, Stoffel Vandoorne, Lucas di Grassi, Sébastien Buemi, te nedavno umirovljeni bivši vozač Formule 1, Felipe Massa.

Na spomenutoj prvoj utrci u Rijadu pobijedio je vozač tima BMW i Andretti Motorsport Antonio Felix da Costa. Sljedeća utrka održava se 12. siječnja u Marakešu.