Uberov autonomni automobil ubio pješakinju, kompanija zaustavila sva testiranja

Kasno sinoć po lokalnom vremenu Uberov samovozeći automobil Volvo XC90 sudjelovao je u prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama u američkoj saveznoj državi Arizoni

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. ožujka 2018. u 21:00

Kasno sinoć, oko 22 sata po lokalnom vremenu, u gradu Tempe u američkoj saveznoj državi Arizoni, jedan je Uberov testni autonomni automobil sudjelovao u prometnoj nesreći koja je za posljedicu imala poginulu osobu. Riječ je o 49-godišnjoj pješakinji koja je prelazila cestu izvan pješačkog prijelaza, kada je na nju naletio Uberov prototip, SUV Volvo XC90, u autonomnom načinu rada.

Iako je hitna pomoć ubrzo pristigla i unesrećenu pješakinju odvezla u bolnicu, ona je tamo nedugo zatim preminula. Policija istražuje cijeli slučaj, a u međuvremenu se doznalo i kako je u Uberovom vozilu u vrijeme nesreće bio testni vozač, čija je uloga preuzeti kontrolu nad vozilom u kritičnim situacijama.

Nedugo po ovom nemilom događaju šef Ubera Dara Khosrowshahi objavio je kako kompanija surađuje u istrazi. Iz Ubera je također potvrđeno kako je program testiranja autonomnih vozila privremeno suspendiran, a sva takva vozila povučena su s cesta dok se ne utvrde uzroci ove nesreće.

Uber trenutačno testira svoju tehnologiju autonomne vožnje, osim u Arizoni, i u San Franciscu, Torontu i Pittsburghu. Ovo je prvi puta da je smrt u prometu izravno povezana s korištenjem autonomnog sustava vožnje, a da nije nastradao putnik u vozilu nego neki drugi sudionik u prometu.