Waymo i Uber nagodili se u sporu oko tehnologije za autonomna vozila

Vjerojatno najveća parnica u tehnološkom svijetu u ovom trenutku okončana je iznenadnom nagodbom u visini od 245 milijuna dolara

Sandro Vrbanus nedjelja, 11. veljače 2018. u 13:30

Sudski proces u kojem je Waymo (Googleova tvrtka za autonomna vozila) tužio Uber za krađu tehnologije okončana je iznenada i to – nagodbom dviju strana. Podsjetimo, nekada Googleov zaposlenik Anthony Levandowski iz te je firme "posudio" dokumentaciju o razvoju autonomnih vozila, osnova startup Otto i nedugo zatim prodao ga Uberu, da bi u konačnici Uber bio u posjedu tajnih dokumenata o lidar i drugim sustavima ključnima za autonomnu vožnju.

Po ovoj računici tržišna valuacija Ubera postavljena je na 72 milijarde dolara

Tijekom suđenja u javnost je isplivao "prljavi veš" iz Ubera, doznalo se kako je Levandowski učinio što je učinio, pa je "odletio" iz kompanije, a čini se da je novom vodstvu Ubera bilo stalo da se proces što prije okonča i da se nastavi s normalnim poslovanjem. Stoga su pristali na nagodbu u sklopu koje će Waymo dobiti oko 245 milijuna dolara u Uberovim dionicama (0,34% vlasništva), a Uber se obvezuje da neće koristiti tehnologiju do koje je došao ilegalnim putem.

Upućeni u zbivanja navode da su timovi Ubera i Wayma pregovarali ovih dana dok su na sudu trajala saslušanja svjedoka. Waymov tim zahtijevao je oko 500 milijuna dolara odštete, što su u Uberu odbili i izašli s protuponudom koja je u četvrtak i prihvaćena, pa je suđenje u petak prekinuto.

Dara Khosrowshahi, CEO Ubera, u priopćenju povodom nagodbe s vidnim je olakšanjem ustvrdio kako je ovaj skandal sada iza njih, te kako im Waymo može biti i partner, iako im je konkurent. Izrazio je žaljenje zbog postupaka prošle uprave i spornog preuzimanja startupa Otto, kao i zbog činjenice da je ova parnica značajno usporila njihov rad na autonomnim vozilima. Obećao je i da će u budućnosti Uber raditi bolje i pametnije te ponovio svoju predanost vraćanju integriteta kompaniji.