Uberov Volvo vrlo vjerojatno nije kriv za smrt pješakinje, kaže policija

Nesreća koja je jučer potresla svijet tehnologije i autonomnih vozila možda ipak ne ide na dušu Uberu i njegovoj tehnologiji

Sandro Vrbanus utorak, 20. ožujka 2018. u 15:26

Sinoćnja vijest o prometnoj nesreći u američkoj saveznoj državi Arizona, u kojoj je jedna osoba izgubila život u sudaru s autonomnim vozilom, danas je dobila nastavak. Naime, šefica policije u gradiću Tempe izjavila je za San Francisco Chronicle kako je preliminarna istraga pokazala da Uberov samovozeći Volvo vrlo vjerojatno nije kriv za smrt pješakinje u koju se zaletio. Razjasnila je i neke detalje nesreće koji do sada nisu bili poznati.

Prije svega, pojasnila je jučerašnju zabunu oko toga je li nesretna žena bila pješakinja ili biciklistica, jer su mediji pisali i jedno i drugo. Žena je, naime, gurala bicikl po pločniku, a on je bio nakrcan plastičnim vrećicama za kupovinu. U jednom je trenutku, baš kada je nailazio autonomni Volvo, vrlo naglo skrenula i krenula prelaziti cestu.

Njezin je pokret bio toliko iznenadan da niti Uberov vozač koji je bio zadužen za reagiranje u kritičnim situacijama nije stigao učiniti ništa. Volvo se u trenutku udara kretao brzinom od 61 km/h, a tragova kočenja nema.

Analiza nesreće obavljena je pregledom snimke iz vozila. Šefica policije kaže da bi, prema viđenome, nesreću bilo gotovo nemoguće izbjeći i da je bila riječ o "običnom" automobilu s ljudskim vozačem.