Vlasnici automobila troše milijune na sofisticiranu tehnologiju koju nikad ne koriste

Proizvođači kupce mame modernim tehnologijama, no istraživanja pokazuju kako mnoga digitalna pomagala ostaju neiskorištena jer se vlasnici ne znaju služiti njima ili ne znaju da su ugrađena u automobile

Mladen Smrekar nedjelja, 17. listopada 2021. u 16:05

Ugradnja visokotehnološke opreme povećava cijenu vozila i u tome nema ničeg spornog. Problem nastaje ako se korisnici njome uopće ne služe, zato što ih rukovanje frustrira ili stvari ne rade kako bi trebale. U tom slučaju kupci automobila uzaludno troše svoj novac i povjerenje u tvrtku čiji proizvod koriste, a proizvođači gube novac i ugled na tržištu.

Nepotrebne funkcije

Svaki treći proizvod naprednih tehnologija, ugrađen u moderne automobile, većina vlasnika nije nijednom koristila u prva tri mjeseca nakon kupnje automobila, pokazalo je istraživanje analitičara iz tvrtke J.D. Power. Obično vlasnici kažu da im neka funkcija nije potrebna, no nerijetko oni niti ne znaju da nešto postoji u njihovom automobilu ili se time uopće ne znaju služiti.

BMW Gesture Control vozačima omogućuje da jednostavnim gestama rukama izvode različite radnje u vozilu opremljenom 3D tehnologijom
BMW Gesture Control vozačima omogućuje da jednostavnim gestama rukama izvode različite radnje u vozilu opremljenom 3D tehnologijom

Jedan od tipičnih primjera je BMW-ova tehnologija upravljanja pokretima koja vozačima omogućuje da nekim svakodnevnim radnjama, poput namještanja glasnoće na radiju ili uključivanja telefonskog poziva, upravljaju pokretom prsta ili dlana umjesto dodirivanjem zaslona ili gumba.

Sjajna zamisao, no ta je tehnologija eto već drugu godinu zaredom imala najnižu ukupnu ocjenu zadovoljstva u godišnjem američkom indeksu tehnološkog iskustva, pri čemu su vlasnici prijavili 41 problem na 100 vozila.

GM-ov Marketplace: tehnologija koju kupci nisu prihvatili
GM-ov Marketplace: tehnologija koju kupci nisu prihvatili

Propale platforme

Mnoge ugrađene tehnologije često ostaju potpuno ili nedovoljno neiskorištene, mada je u njihov razvoj uložen velik novac. General Motors je tako milijune automobila opremio platformom Marketplace koja vozačima omogućuje naručivanje hrane, rezervacije restorana i hotela te pronalaženje benzinskih postaja direktno s nadzorne ploče na instrumentnoj ploči automobila. 

No, čini se da su trud i novac bačeni niz vjetar jer 61% vlasnika priznaje da Marketplace nikada nisu koristili, a njih 51% kaže da im takva usluga niti ne treba.

Nadzor stražnje klupe; još jedna tehnologija koju zasad nije zaživjela
Nadzor stražnje klupe; još jedna tehnologija koju zasad nije zaživjela

Honda, Hyundai i Toyota potrudili su se pak kako bi olakšali komunikaciju između vozača i suvozača pa su u svoje automobile počeli ugrađivati sustave koji omogućuju lakši razgovor onih na prednjim sjedalima s onima na stražnjoj klupi putem mikrofona ili kamere. Dobra ideja nije baš zaživjela u praksi: 52% kupaca kaže da nikada nisu koristili ovaj sustav, a njih 40% kaže da im on ne treba. 

Svi vole kamere

Dakako, to ne znači da su sve napredne tehnologije osuđene na propast. Dobro implementirana tehnologija jedan je od glavnih motiva vlasnika da i sljedeći put kupe automobil istog proizvođača, opremljenog istom tehnologijom.

Kamere su najtraženija tehnološka roba u novim automobilima
Kamere su najtraženija tehnološka roba u novim automobilima

Od sve moguće tehnologije koja se nudi kupcima novih automobila najpoželjnije su one koje se tiču sigurnosti, a sve se zapravo svodi na jedno: kamere. Dobro su prihvaćene sve vrste kamera, od onih koje se ugrađuju u retrovizore i proširuju vidno polje, do kamera koje pomažu pri parkiranju. 


Vlasnici električnih vozila ujedno jako vole i tehnologiju koja im omogućuje da podizanjem noge s papučice gasa usporavaju ili se zaustavljaju bez pritiskanja kočnice. 

Ukratko i pojednostavljeno, zaključuje se u izvještaju J.D. Powera, tehnologija u automobilu mora biti jednostavna za upotrebu i vozaču unaprijed dobro objašnjena ili ne vrijedi novca koji je plaćen za nju, ma koliko napredna ona bila.