DARPA istražuje tehnologije za vojnu primjenu eVTOL dronova

Osim postojećih vojnih dronova za izviđanje i borbu, koji polijeću i lete poput zrakoplova, američka se agencija odlučila i na razvoj bespilotnih letjelica s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja

Sandro Vrbanus nedjelja, 18. rujna 2022. u 12:54

Američka obrambena agencija koja se bavi naprednih tehnologijama, DARPA, predstavila je svoj novi istraživački program koji se tiče vojne avijacije. Uz već desetljećima prisutne dronove, koji polijeću i lete poput zrakoplova, smatraju da bi američki vojnici i marinci trebali imati potporu i bespilotnih letjelica koje polijeću i slijeću – vertikalno.

Cilj projekta nazvanoga AdvaNced airCraft Infrastructure-Less Launch And RecoverY (ANCILLARY) jest izraditi tzv. X-plane, letjelicu koja može mijenjati oblik i konfiguraciju svojeg pogona i krila. Ona bi trebala biti u stanju poletjeti s nosača zrakoplova, ali i drugih, manjih plovila ili s terena u zabačenim lokacijama, gdje ne postoji popratna infrastruktura ili piste za lansiranje sadašnjih dronova. Uspije li im projekt, uz ovakve letjelice ne bi trebala dolaziti dodatna oprema ili infrastruktura za njihovo lansiranje i povratak u bazu.

Višenamjenska kompaktna letjelica

Prema prikazanome, DARPA-in koncept izgledom donekle nalikuje dronovima Reaper ili Global Hawk, no pogon mu je sasvim drugačiji. Animacija prikazuje postav od tri hibridna elektromotora koji služe za polijetanje i slijetanje kao kod multikopterskih letjelica. Jednom kada poleti, ovaj dron okrenuo bi se za 90°, postavio u položaj za horizontalni let, pa tada koristio iste motore za stvaranje potisne sile. U tom slučaju uzgon bi mu stvarala ranije sklopljena krila.

Kao izvor energije elektromotori bi koristili napredne baterije ili gorivne ćelije smještene u tijelu drona. Cijela letjelica trebala bi biti prilično kompaktna, kako bi je se moglo koristiti u raznim situacijama te transportirati bilo gdje, gdje god bi njezine mogućnosti mogle biti iskorištene. Osnovna primjena drona bit će u svrhe nadzora, izviđanja, logistike te navođenja.

"Činjenica da bi se ovakve letjelice mogle lansirati i slijetati u izazovnim uvjetima, bez oslanjanja na infrastrukturu, smanjilo bi broj potrebnog osoblja na najmanju moguću mjeru, kao i troškove te ranjivost tijekom osjetljivih operacija", poručio je Steve Komadina, voditelj programa ANCILLARY. Najavljeno je kako će DARPA svoj projekt predstaviti u Washingtonu ovoga utorka, 20. rujna, gdje će primati i prijedloge te ponude za suradnju na njemu od predstavnika avioindustrije i drugih kompanija koje se bave VTOL letjelicama.