Obavljaju se posljednje pripreme za prelet prvih šest Rafalea u Hrvatsku

U hangaru središta za obuku tvrtke Dassault Aviation pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u posljednjoj su fazi pripreme za dolazak novih borbenih zrakoplova u Hrvatsku

Sandro Vrbanus subota, 30. ožujka 2024. u 17:00

Tijekom narednih nekoliko će tjedana u Hrvatsku iz baze u Francuskoj preletjeti prvih šest, od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale, kojima će biti modernizirana flota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Preostalih šest zrakoplova doletjet će u našu zemlju do početka sljedeće godine, odnosno kada završi obuka ostalih hrvatskih pilota.

Video, galerija slika i izjave pilota

Trenutačno u hangaru središta za obuku tvrtke Dassault Aviation borbeni piloti i tehničari HRZ-a provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona u Hrvatsku, objavio je MORH, zajedno s nizom zanimljivih fotografija te gotovo četverominutnim videom, u kojem možemo vidjeti neke pojedinosti iz procesa obuke i pripreme.

Hrvatski se piloti u Francuskoj nalaze u različitim etapama obuke, a MORH donosi i izjave nekih od njih, vezane za prva iskustva letenja na avionu Rafale.

"Od malih nogu maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bilo ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojim bih opisao taj avion", rekao je jedan od pilota HRZ-a, koji je na obuci u Francuskoj već godinu dana.

Više o samom tijeku obuke i spremnosti hrvatskih pilota govorio je jedan od onih koji će upravljati jednim od šest Rafalea koji uskoro stižu u Hrvatsku. Kako kaže, u odnosu na MiG-ove, letenje na Rafaleu je složenije i zahtjevnije, a prelet u Hrvatsku za njega predstavlja iznimnu čast i odgovornost: "Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne".

Dinamika i rokovi obuke letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva provodi se u Francuskoj, gdje je upućeno oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkoga u prvom tromjesečju prošle godine.