Piloti dvaju zrakoplova u letu će zamijeniti mjesta u novom Red Bullovom spektaklu

Akrobatski događaj nazvan Plane Swap održat će se u travnju. U sklopu njega dva će pilota Cessne iskočiti iz svojih aviona i pokušati zamijeniti mjesta prije nego svi skupa završe na tlu

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. ožujka 2022. u 18:33

Proizvođač energetskih napitaka Red Bull oduvijek je pozornost privlačio raznim odvažnim i ponekad suludim adrenalinskim aktivnostima, nerijetko vezanima uz zrakoplove i letenje. Sponzorirali su tako prošle godine događaj u kojem je akrobatski avion letio kroz cestovne tunele, njihovi piloti izvodili su nevjerojatne manevre, a pod njihovim je pokroviteljstvom Felix Baumgartner 2012. godine skočio padobranom s gotovo 39 kilometara visine.

Odvažna akrobacija

Ove godine njihov će spektakularni događaj Plane Swap objediniti pilotiranje i padobranstvo, a mogao bi biti i najatraktivniji Red Bullov pothvat do sada. Isplanirali su, naime, da će uzeti dvije modificirane Cessne 182 i dva pilota/padobranca. Oni će se, svaki u svojem avionu, propeti do visine od oko 4,2 kilometra. Potom će avione pustiti u zaron nosom prema naprijed. Dok su svi u slobodnom padu, piloti će iskočiti iz zrakoplova, u zraku se zamijeniti, ući u drugi zrakoplov i – prođe li sve prema planu – preuzeti kontrolu nad njime.

Ovaj podvig planira se preko deset godina, kažu iz Red Bulla. Piloti Luke Aikins i Andy Farrington već odavno vježbaju sve detalje, pa su neki od kadrova njihovih pokusnih akrobacija uključeni i u kratki najavni video za ovaj spektakl.

Cessne su za ovu priliku prerađene na nekoliko načina. Omogućen je lakši ulazak i izlazak pilota iz njih kroz pod kabine, a onemogućen je autopilot koji bi spriječio nosedive i pokušao samostalno stabilizirati let. Avionima je dodana i posebna zračna kočnica, koja ima cilj zadržati brzinu slobodnog pada na 225 km/h i održati avione pritom stabilnima, da bi pilotima planiranu akrobaciju uopće bilo moguće izvesti.

Zamjena pilota u avionima u letu dogodit će prvi puta u povijesti 25. travnja u američkoj saveznoj državi Arizoni, i to pred kamerama, a sve će biti moguće pratiti uživo na streaming servisu Hulu i kanalu Red Bull TV, gdje god je on dostupan.