Pojavio se dramatični video pada aviona F-35 na nosač aviona i u more

Internetom se širi video koji je očito procurio s nosača aviona USS Carl Vinson, a na kojem se iz dva ugla vidi neuspješno slijetanje borbenog aviona F-35C, katapultiranje pilota i pad zrakoplova u more

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. veljače 2022. u 09:50

Prije dva tjedna američki je borbeni zrakoplov Lockheed Martin F-35C Lighting II Joint Strike Fighter, u vlasništvu Ratne mornarice SAD-a, neuspješno sletio na nosač aviona USS Carl Vinson i nakon toga pao u more. O tome je tada šturo bila izvijestila 7. flota, koja je tek potvrdila događaj i napomenula da se radilo o nezgodi tijekom rutinskih operacija. Nedugo zatim na društvenim mrežama pojavila se i jedna fotografija F-35C kako pluta na površini Južnog kineskog mora, gdje se incident i dogodio, a dostupan je bio i kratki video s palube nosača.

Prva fotografija incidenta koja se pojavila u javnosti
Prva fotografija incidenta koja se pojavila u javnosti

Video otkriva detalje

Kao što to obično biva u ovakvim slučajevima, samo je bilo pitanje trenutka kada će još neki video zapis dospjeti u javnost – pa se to sada i dogodilo. Ovoga vikenda Redditom je počeo kružiti video, očito snimljen mobitelom s ekrana video nadzora na USS Carl Vinsonu, koji pokazuje ovu nezgodu iz dva ugla.

U dramatičnom videu može se dobro vidjeti kako je F-35C slijetanje obavio prilično agresivno, s prevelikom brzinom i kutom poniranja, što je dovelo do nekontroliranog udara u palubu nosača. Potom se odbio, udario nosom, pa bočno otklizao preko cijele dužine palube i u plamenu pao u more. Na snimci se može primijetiti i trenutak kada se pilot katapultirao iz kabine.

Zvuk s videa također otkriva kako je časnik zadužen za koordinaciju slijetanja (Landing Signal Officer) pilotu užurbano davao upute "power, power" (kako bi "dao gas" kod slijetanja), a potom "wave off, wave off" u nadi da će ovaj prekinuti slijetanje i napraviti go-around, odnosno odlijepiti se od piste i pokušati iznova. Ništa od toga nije se, nažalost, dogodilo. Kako je ranije bilo objavljeno, u incidentu je lakše ozlijeđeno sedmero članova posade nosača aviona, ne uključujući pilota, koji je spašen iz mora, i u stabilnom je stanju izvan životne opasnosti.

Mornarica nije potvrdila autentičnost ovog videa, ali prema datumu i vremenu na ekranu te ostalim detaljima, jasno je da se uklapaju u sve što znamo o nedavnoj nesreći F-35C na nosaču Vinson u Južnom kineskom moru. Operacija izvlačenja olupine na površinu i dalje je u tijeku.