Američki F-35 pao u Južno kinesko more

Ranije ovoga tjedna u Južnom kineskom moru dogodila se nezgoda u kojoj je izgubljen borbeni zrakoplov F35C, a nekoliko dana nakon toga u javnost su dospjeli fotografija i video incidenta

Sandro Vrbanus subota, 29. siječnja 2022. u 18:46

Američka ratna mornarica izgubila je ovoga tjedna jedan svoj borbeni zrakoplov u Južnom kineskom moru, a prva je to ovakva zabilježena nesreća za model F-35C. Punim nazivom Lockheed Martin F35-C Lighting II Joint Strike Fighter, ovaj je borbeni avion izrađen prema specifikacijama Mornarice kako bi mogao polijetati i slijetati na nosače aviona.

Upravo tako dogodila se i ovotjedna nezgoda, kada je jedan primjerak američkoga F-35C slijetao na nosač USS Carl Vinson. Pri slijetanju dogodio se za sada nepoznati problem, pa je zrakoplov pao na palubu, a potom i u more. Pritom je ozlijeđeno najmanje šest članova posade koji su se tog trenutka našli na palubi nosača. Pilot se katapultirao na siguran način, spašen je iz mora, ali je i on pretrpio određene ozljede.

Nesretni nosač

7. flota Američke ratne mornarice potvrdila je događaj i napomenula da je bila riječ o nezgodi tijekom rutinskih operacija. Ono što je posebno zainteresiralo javnost, kao i u slučaju nedavno izgubljenoga britanskog modela F-35B, jesu fotografski i video zapisi ove nesreće. Nekoliko dana nakon samog događaja društvenim su mrežama počeli kružiti jedan video i fotografija aviona u moru (oboje prenosimo unutar teksta). Iz Mornarice je potvrđeno kako se radi o autentičnim snimkama.

Odmah po nesreći započeo je i proces izvlačenja olupine, kako je se, s obzirom na lokaciju nesreće, ne bi domogli Kinezi. Ono što je svakako zanimljivo, jest da je ovo, iako prva nesreća modela F-35C, već peti incident povezan sa zrakoplovima na istom nosaču aviona u posljednja dva mjeseca.

22. studenoga na USS Carl Vinson je prinudno sletio F/A-18E Super Hornet sa motorom u plamenu. Samo dva dana nakon toga helikopter MH-60R Seahawk izgubio je sonar tijekom trenažnog leta. 29. studenoga još jedan F/A-18E Super Hornet sletio je s nefunkcionalnim motorom, da bi se posljednjega dana prošle godine na palubi nosača zapalio motor transportnog zrakoplova CMV-22B.

Slika F-35C u moru, s vidljivim posljedicama katapultiranja pilota:

Video snimljen nekoliko trenutaka prije nesreće: