Amnesty International izaziva proizvođače: proizvedite etične auto-baterije

Međunarodna organizacija upozorava da su litij-ionske baterije povezane s kršenjem ljudskih prava i sa sobom nose kako etičke tako i ekološke rizike

Sandro Vrbanus petak, 22. ožujka 2019. u 06:00

Amnesty International je neovisna, nevladina i neprofitna organizacija koja se zalaže za zaštitu i promicanje ljudskih prava. Danas su iz ove organizacije uputili izazov proizvođačima elektroničkih komponenti i automobila, vezan uz baterije. Električni automobili, poručuju, igraju važnu ulogu u rješavanju klimatske krize, ali potrebne su radikalne promjene u načinu proizvodnje njihovih baterija. Litij-ionske baterije povezane su kršenjem ljudskih prava u zemljama poput DR Konga, gdje se neetično rudare minerali za ovu tehnologiju.

Stoga AI izaziva proizvođače – dođite za godinu dana u Oslo na Nordijski summit o električnim vozilima i pokažite napredak. Od 2016. godine, kada je ovo pitanje prvi puta otvoreno, nekoliko je proizvođača već objavilo sve podatke o dobavnom lancu koji se tiče minerala za baterije – Apple, BMW, Daimler, Renault i Samsung SDI bili su prvi, a sada pozivaju i ostale da im se u tome pridruže.

Osim etičkih problema sve veća proizvodnja litij-ionskih baterija predstavlja i ekološko pitanje. Ona se većinom odvija u Kini, Južnoj Koreji i Japanu, te se oslanja na električnu energiju iz ugljena i drugih neekoloških izvora. Potrebno je, smatra Amnesty, uložiti dodatne napore kako bi se manjio ugljični otisak električnih automobila u fazi njihove proizvodnje, ali i zbrinjavanja baterija koje su odslužile svoje. Drugim riječima, ekološki i etično treba se ponašati u svakoj fazi životnog ciklusa baterija i električnih vozila.

"Moramo promijeniti smjer sada, ili će oni najmanje odgovorni za klimatske promjene – domorodački narodi i djeca – platiti najvišu cijenu napuštanja fosilnih goriva. Energetska rješenja budućnosti ne smiju biti zasnovana na nepravdama prošlosti", zaključuje Amnesty International.