Apple i Foxconn razmišljaju o selidbi proizvodnje u Vijetnam

Postoje određene namjere Applea i Foxconna da svoju proizvodnju premjeste iz matične Kine u Vijetnam, poglavito zbog aktualnog trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Matija Pavlić srijeda, 5. prosinca 2018. u 00:30

Ponajprije zbog aktualnog trgovinskog rata između Kine i SAD-a, ali i smanjenja troškova proizvodnje Apple i njihov partner, tvrtka Foxconn, razmišljaju o preseljenju proizvodnje izvan granica matične Kine.

Tako da bi iduće generacije iPhonea mogle biti proizvedene u postrojenjima u Vijetnamu, kako pišu lokalni vijetnamski mediji (Vietnam Investment Review).

Kao izvor informacije spominje se čelnik vijetnamske Komore za gospodarstvo i industriju, Vu Tien Loc, koji je prisustvovao sastanku između vijetnamskog premijera Nguyen Xuan Phuca i predstavnika Foxconna, na kojem se razgovaralo upravo o mogućnosti otvaranja postrojenja u Vijetnamu.

Premještanjem proizvodnje u Vijetnam Apple bi izbjegao uvozne pristojbe na proizvode iz Kine. Valja podsjetiti da tvrtka Samsung također ima svoja proizvodnja postrojenja u Vijetnamu pa je što se tiče IT industrije vidljiv polagani trend premještanja proizvodnih pogona izvan Kine.