Apple je ponovno dostigao 3 bilijuna dolara tržišne vrijednosti

Porastom cijene Appleove dionice na više od 190 američkih dolara, ukupna vrijednost svih izdanih dionica premašila je ovoga petka još jednu "okruglu", rekordnu granicu

Sandro Vrbanus petak, 30. lipnja 2023. u 21:00

Apple je bio prva kompanija s dionicama u javnoj ponudi koja je premašila "okrugli" bilijun dolara, potom i dva, a od ovoga petka tržišna valuacija Applea je čak 3 bilijuna dolara. Najvrjednija kompanija na svijetu i posljednjih mjeseci nastavlja s dobrim rezultatima, što prati i porast vrijednosti dionica. Samo od početka ove godine njihova je cijena porasla više od 54%. Kada je došla do 190,73 dolara, to je označilo i da sve dionice u ponudi ukupno vrijede spomenutih 3 bilijuna (3 tisuće milijardi) američkih dolara.

Do ove je vrijednosti Apple bio došao i u siječnju 2022. godine, ali samo u trgovanju tijekom dana, da bi ubrzo nakon toga cijena na burzi nešto pala. Budući da se kao "službeni" podaci računaju oni s kraja trgovinskog dana na Wall Streetu, smatra se da je tek sada došlo do pravog obaranja ove psihološke granice. Rast od ovoga petka snažniji je i nema naznake da će brzo doći do pada vrijednosti Applea. Neki analitičari vide i daljnju uzlaznu putanju, sve do valuacije do 3,5 ili čak 4 bilijuna u dogledno vrijeme,

Nakon tog događaja, Appleove su dionice izgubile oko 27% na vrijednosti do kraja 2022., ali ove godine, kao što vidimo, kontinuirano im cijena raste. Razlog za to je optimizam ulagača, potaknut Appleovim dobrim poslovnim rezultatima i stalnim otvaranjem novih izvora prihoda – poput usluga, pretplata, pa potom i najavljenog ulaska na tržište proširene i virtualne stvarnosti.

Iako im prihodi padaju tijekom protekla dva kvartala, oni su i dalje nedostižni za mnoge konkurente, a i usko su vezani uz pretplate, tj. činjenicu da se korisnike na taj način dugoročno "zaključava" unutar ekosustava Appleovih uređaja.